Drecun: Marže nerealne, trgovci nezasiti

Dodajte komentar

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da su marže u trgovini nerealne i da se po njima vidi nezasitost naših trgovaca. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG istakao da je Crnoj Gori potrebna jača zajednica potrošača koja bi mogla da smanji cijene namirnica.

Govoreći o svakodnevnom rastu cijena, Drecun je kao poseban faktor izdvojio nezasitost naših trgovaca.

“Nevjerovatno je kolike su marže u trgovini. Mogu reći da su one katastrofalno velike, nerealne. Ako cijena padne na svjetskom tržištu, zašto ne pada kod nas? Jer taj trgovac ne želi da se vrati na raniju cijenu”, kazao je on.

Ističe da je teško naći mehanizme da se ograniči marža na silu.

“Problem je zato što nemamo jake zajednice potrošača. Zamislite da potrošači oganizovano kažu da neće da kupuju neku namirnicu mjesec dana. Znate li kako bi spusili cijene”, objašnnjava Drecun.

Kada je riječ o cijenama nekretnina, on ističe da je nezvanično oko 40 hiljada platežno sposobnih ljudi došlo u Crnu Goru, što je uticalo na tražnju. Zato u Budvi i Podgorici imate rast cijena nekretnina.

“Pojavilo se više novca na tržištu i to mora da se ispegla mi smo plitka ekonomija i kao takva brzo možemo da potonemo i da isplivamo. Tvrdim da za pet godina Crna Gora može da prestigne Sloveniju, ali ne možete da nahranite narod politikom, rukom na srcu dok pjevate himnu”, kazao je on.

Kaže da banke imaju dovoljno novca ali da ga ne usmjeravaju na pravi način.

RTCG

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *