Vlada opet plaća rate za kineski kredit

Dodajte komentar

Uspješno poslovanje državne pomorske kompanije Crnogorska plovidba potrajalo je nešto više od godinu, jer se ova firma odmah nakon smjene bivšeg Odbora direktora kojim je predsjedavao kapeten duge plovidbe Jovo Lazarević i popunjavanja tog tijela predstavnicima stranaka koje čine ili su činile aktuelnu Vladu premijera Dritana Abazovića, ponovno vratila dugogodišnjim lošim poslovnim praksama i slabim rezultatima.

Potvrda tome stigla je i sa posljednje sjednice Vlade na kojoj je utvrđena “Informacija o izmirenju obaveza Vlade prema Exim Kina banci po osnovu državne garancije izdate za potrebe kreditnog aranžmana zaključenog između Crnogorske plovidbe i Exim Kina bank, a u kojoj pored ostaloga piše da državna firma nije uspjela da iz sopstvenih sredstava sakupi dovoljno novca za plaćanje redovne, januarske polugodišnje rate kredite prema Kinezima, uzetog 2010. za gradnju svojih brodova u Šangaju. Dospjela januarska rata iznosi 2.551.485 dolara, od čega je Crnogorska plovidba, iako su joj Kinezi produžili rok za uplatu do 20. februara, uspjela da sakupi i uplati iznos od samo 950.000 dolara.

Ćutanje

Kinezi su zbog toga zvanično opomenuli Ministarstvo finansija jer je država garant vraćanja kredita i zatražili da im Vlada umjesto državne firme do 20. februara isplati preostali iznos januarske rate u visini od 1.601.485 dolara. Tako će država, nakon prošlogodišnje pauze u kojoj je obje rate za 2022. izmirila kompanija iz svoje poslovne dobiti, sada opet plaćati kreditne obaveze pomorske kompanije iz Kotora.

“Vijesti” su u četvrtak pitale državnu firmu sa kakvim poslovnim rezultatom je Crnogorska plovidba završila 2022. godinu i šta je uticalo na taj rezultat, kao i koji su razlozi zbog kojih kompanija nema novac da u potpunosti izmiri dospjeli dug za januaru ratu kredita, ali na pitanja nije odgovoreno.

Država je i prethodnih godina dok je DPS bio na vlasti, vratila većinu do sada dospjelih rata ovog kredita koji je skopljen na iznos od 47.396.000 dolara na 15 godina, sa fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje. Otplata kamate počela je 2010.godine,dok je otplata glavnice otpočela u julu 2015. godine i otplaćuje se dva puta godišnje, svakog 21. januara i 21. jula.

Crnogorska plovidba na čijem je čelu izvršni direktor Slobo Pajović (DPS) će sve ove rate koje je do
sada država kao garant u ime te kompanije otplatila Kinezima, morati da vrati u državni budžet. Naime, Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) u julu prošle godine je donijela rješenje kojim se utvrđuje da je ova državna garancija bila “dodjela garancije Crnogorskoj plovidbi predstavljala nezakonito dodijeljenu državnu pomoć,što znači da je i svaka neizmirena dospjela rata kredita koju je država platila po osnovu garancije, državna pomoć u punom iznosu tih rata.

Kompanija je lani prvi put poslije dužeg vremena bila u stanju da svojim novcem izmiri godišnje rate za 2022. u visini od nešto preko pet miliona dolara jer je bivši menadžment predvođen Lazarevićem uspio da nizom preduzetih mjera minimizuje dugogodišnji javašluk u kompaniji i vješto iskoristi lanjsko značajno poboljšanje prilika na svjetskom tržištu brodskog prostora, te zaključi znatno povoljnije ugovore o “time charteru (vremenski najam) brodova kompanije prvo sa dotadašnjim unajmiteljem,firmom “Sea Pioneer iz Londona, a potom i sa novim kompanijom “Global American Transport iz Čikaga.

(Opširnije u današnjim “Vijestima”)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *