Sa kojih modela automobila se najviše skida kilometraža

Dodajte komentar

Skidanje kilometraže je najčešća i jedna od najozbiljnijih prevara u trgovini polovnim automobilima. Manje kilometara na brojaču znači veću prodajnu cijenu i time veću zaradu za prodavca, ali i siguran gubitak za kupca.

Ovakva praksa, osim što otvara mogućnost nekih novih popravki, pravi veliku razliku između plaćene cijene automobila i kvaliteta.

Prema zvaničnim informacijama institucija Evropske unije, gubici povezani s prevarom kilometraže procjenjuju se na 8,77 mlrd EUR godišnje.

Pri kupovini određenih modela automobila posebno paziti

U najnovijoj studiji kompanije za provjeru istorije vozila CarVertical, koja je analizirala 1,11 miliona izvještaja u posljednjih godinu dana na 24 tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, kategorizovali su određene modele na koje treba obratiti pažnju pri kupovini.

Svaki treći Audi A8 ima vraćenu kilometražu

Istraživanje je pokazalo da je automobil sa najčešće vraćenom kilometražom luksuzna limuzina Audi A8.

Od svih primjeraka Audija A8 provjerenih na platformi, njih 30,6% imalo je lažnu kilometražu, što znači da gotovo svaki treći polovni A8 ima skinutu kilometražu.

Među njima najčešće se vraćala kilometraža na modelima proizvedenim 2011, 2012. i 2014. godine.

Čak šest od deset automobila s najčešće vraćenom kilometražom bili su skupi njemački premijum modeli kao što su Audi A7, BMW X5, BMW serije 7 i Volkswagen Touareg.

Njihova visoka cijena omogućava veliku zaradu, dok velika popularnost osigurava brzu prodaju, te ne čudi što su ovi modeli omiljeni kod prevaranata.

Među modelima ostalih proizvođača na popisu automobila s najčešće vraćenom kilometražom su i Ford Mustang na 2. mjestu (25,7% primjeraka), Volvo XC70 na 14. mjestu (21,1% primjeraka) i Opel Insignia na 19. mjestu (19,5% primjeraka).

I električnim automobilima se skida kilometraža

S rastom popularnosti električnih automobila, sve se češće nailazi i na primjere sa skinutom kilometražom, što može biti i te kako opasno.

Dovoljno je izdvojiti na paprenu cijenu zamjene baterije, što je nerijetko skuplje od najskupljih servisa na automobilima s konvencionalnim pogonom.

Udio električnih automobila sa skidanom kilometražom na CarVerticalu iznosi 14,6%, što je vrlo blizu udjela automobila na fosilna goriva, kojih je 15,6 odsto.

Izvor: Index

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *