Veliki njemački uvoznik gasa prošle godine izgubio 19 milijardi eura

Dodajte komentar

Nacionalizovani njemački uvoznik gasa Uniper potvrdio je da je 2022. godinu zaključio s neto gubitkom od 19,1 milijardu eura, koji odražavaju ogromne troškove zamjene ruskog gasa.

Neto gubitak uključuje oko 13,2 milijarde eura troškova nabavke zamjenskog gasa i oko 5,9 milijardi eura očekivanih gubitaka koje će nabavka izazvati u predstojećem razdoblju. Neisporučivanje ruskog gasa značajno je uticao na rezultate u prošloj godini, istakao je Uniper.

“Teret troškova nabavke zamjenskog gasa doveo je kompaniju u izuzetno tešku poziciju, koja je riješena državnom subvencijom. Uniper je u svojoj srži snažna kompanija koja je uspješno prebrodila najtežu godinu u svojoj istoriji”, rekao je izvršni direktor Klaus-Dieter Maubach.

Kompanija izdvaja i otpis 3,1 milijarde eura imovine, uključujući i kredit od milijardu eura za uništeni gasovod Sjeverni tok 2. Ističu i 4,4 milijarde eura gubitka zbog povlačenja ruske podružnice Unipro.

Dodatne probleme izazvala je obustava isporuka tečnog gasa iz SAD-a zbog oštećenja infrastrukture dobavljača Freeporta, navodi njemačka kompanija. Njemačka vlada nacionalizovala je Uniper prošle godien kako bi osigurala snabdijevanje gasom, osiguravši mu oko 34,5 milijardi eura pomoći.

Biznis.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *