Berza plaća duplo više nego EPCG

Dodajte komentar

Većina vlasnika malih hidroelektrana (mHE) najavilaje nezvanično Pobjedi da bi ubrzo mogli izaći iz sistema podsticaja i izaći na berzu, a trojica su već izašla. Na taj korak se odlučuju jer su nezadovoljni otkupnom cijenom energije. Lani su dobijali u prosjeku 97,25 eura po MWh, što je bilo skoro dva puta manje od tržišne cijene.

<!–more–>

EPCG je kao jedini snabdjevač od COTEE-a otkupljivao tu struju po cijeni od 85 eura po MWh, čime su samo za prvih deset mjeseci uštedjeli 73 miliona eura. Trenutno je prosječna cijena na referentnoj berzi Hupx za januar bila 148,7 eura, a za polovinu februara 157,88 eura po MWh. Ukoliko povlašćeni proizvođač napusti sistem podsticaja, na tržištu mora biti minimum 12 mjeseci.

Iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) su Pobjedi saopštili da su iz sistema podsticajnih mjera na tržište izašle kompanij e Hidroenergija, BB hidro i Viridi progresum. Beranska Hidroenergija ima osam mHE (Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spalevići, Šekular, Jelovica 1 i Jelovica 2). Vlasnici firme su Ranko Radović i Oleg Obradović. Podgorička BB hidro vlasnik je mHE Lipovska Bistrica, a njeni vlasnici su Blažo Đukanović i Ivan Burzanović. Vlasnici kolašinskog preduzeća Viridi progresum, koje ima mHE Paljevinska, su Aleksandar Mrdak, podgorička BMP gradnja (vlasnik Božidar Bošković), hercegnovska Perla (vlasnici Igor i Ivan Popović) i Tradewins Adriatic LLC iz Baltimora. U Crnoj Gori je do početka ove godine u sistemu podsticaja bilo 39 izvora električne energije i to dvije vjetroelektrane Krnovo i Možura, 32 mHE i pet solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 167 megavata, što je, primjera radi, više od polovine proizvodnje HE Perućica, čija je instalisana snaga 307 megavata. Pobjeda je mjesecima unazad upozoravala da će zbog enormnog rasta cijena struje na berzi pojedini povlašćeni proizvođači iz obnovljivih izvora izaći iz sistema podsticaja.

Otkupna cijena prema povlašćenim proizvođačima se godišnje koriguje stopom inflacije iz prethodne godine i nije stvar pregovora između COTEE-a i povlašćenih proizvođača, već je određena u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima. Ukoliko je povlašćeni proizvođač ostvario pravo na korekciju cijene prema važećoj regulativi, korigovana mu je ove godine stopom inflacije iz prethodne godine kazali su iz COTEE-a našoj redakciji. Iz Ministarstva kapitalnih investicija su Pobjedi krajem novembra prošle godine saopštili da bi bilo korisno da Elektroprivreda (EPCG) i proizvođači iz obnovljivih izvora pronađu najbolje rješenje i zaj ednički interes u smislu definisanja otkupne cijene električne energije i na vrijeme potpišu ugovor o saradnji za 2023. godinu. Iz tog resora tada su naveli da su spremni da posreduju, jer je u prvih deset mjeseci prošle godine EPCG zahvaljući otkupu struje od ovih proizvođača uštedjela 73 miliona eura. Iz tog ministarstva, međutim, nijesu u proteklih sedam dana odgovorili na pitanja Pobjede da li je trebalo povećati otkupnu cijenu i zadržati povlašćene proizvođače u sistemu podsticaja; ko je kriv za izlazak koncesionara iz tog sistema, kao ni da li se može očekivati izlazak najvećih proizvođača iz obnovljivih izvora vjetroelektana Krnovo i Možura. VE Krnovo ima instalisanu snagu od 72 megavata (MW) i planiranu godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati (GWh), a VE Možura 46 MW i planiranu proizvodnju 120 GWh. Na osnovu Zakona o energetici je propisano da COTEE kupuje električnu energiju proizvedenu od povlašćenih proizvođača i prodaje je snabdjevačima i kupcima samosnabdjevačima. U kontekstu navedenog, snabdjevač sa kojim COTEE ima zaključene ugovore o prodaji električne energije povlašćenih proizvođača je EPCG ulozi snabdjevača. Na prošlonedjeljnoj sjednici Vlade usvojena je informacija Vlade o regulisanju načina obračuna koncesione naknade za korišćenje hidroenergetskog potencijala usljed izlaska pojedinih proizvođača električne energije iz sistema podsticajnih mjera.

“Pored ovih mHE u narednom periodu može se očekivati izlazak iz sistema podsticaja još proizvođača”, kaže se u tom dokumentu i navodi da je razlog u činjenici da je tržišna cijena električne energije veća od podsticajne cijene po kojoj su do sada prodavali svoju energiju.

“Zbog očekivanog postizanja veće cijene električne energije od one koju su proizvođači imali na osnovu ugovora potpisanih sa COTEE, doći će do povećanja osnovice za obračun koncesione naknade, a time i do većih prihoda budžeta po osnovu obračunatih koncesionih naknada”, kaže se u informaciji.

<strong>Lani proizveli 15 odsto od ukupne proizvodnje</strong>

Prema najnovijim podacima COTEE-a, koji su dostavljeni Pobjedi povlašćeni proizvođači električne energije su lani proizveli 487,53 miliona kWh, što je oko 15 odsto od ukupno proizvedene električne energije u Crnoj Gori.

Ukupno im je isplaćeno 47,29 miliona eura, od čega su po osnovu podsticaja prihodovali oko 5,85 miliona eura precizirali su iz COTEE-a.

<strong>Pobjeda</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *