Nove procjene EBRD: BDP Crne Gore ove godine će rasti 3,3 odsto

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore ove godine rašće po stopi od 3,3 odsto, a naredne godine 3,7 odsto, nove su prognoze Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na osnovu novih, revidiranih podataka, date su prognoze regionalne ekonomske perspektive. U odnosu na septembarske vrijednosti, rast BDP-a u 2022. godini je veći za čak 2,6 odsto i trebalo bi da iznosi 6,3 odsto. S druge strane, procijenjeni rast ove godine manji je za 0,7 postotnih poena u odnosu na prvobitnih četiri odsto.

Za region Zapadnog Balkana procenjeno je da je rast BDP u 2022. bio tri odsto, te da će ove godine iznositi 2,2 odsto, a u 2024. godini 3,4 odsto.

Za razliku od procjena iz izvještaja koji je objavljen krajem septembra, EBRD smatra da će rast ove godine biti manji za 0,7 odsto.

Nove prognoze rasta za zemlje u kojima posluje EBRD uglavnom su niže od prethodnih, ali su zato Jermenija i Crna Gora dobile značajno uvećan rast za 5,5 odnosno 2,6 odsto u odnosu na prethodne pokazatelje.

EBRD procjenjuje da je proizvodnja u prvih devet mjeseci 2022. porasla za 3,2 odsto na godišnjem nivou, a za oko 2,4 odsto za cijelu godinu zbog rata u Ukrajini i posljedica pandemije korona virusa.

“Prosječna inflacija u regionima EBRD pala je na 16,5 odsto u decembru nakon što je dostigla vrhunac od 17,5 odsto u oktobru. Očekuje se da će proizvodnja u centralnoj Evropi i baltičkim zemljama porasti za 0,6 odsto ove godine, dok su se ekonomije regiona u 2022. pokazale otpornijima nego što se očekivalo”, ocjenjuju iz EBRD uz procjenu da će rast u narednoj godini biti 2,7 odsto.

Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *