J.P. Morgan preuzima lanac restorana Subway

Dodajte komentar

Subway, najveći lanac restorana brze hrane u svijetu prodaje 37.000 hiljada svojih restorana. Dioničari su u utorak objavili kako pregovaraju s najvećom američkom bankom J.P. Morgan Chase kao kupcem.

Wall Street Journal početkom je januara izvijestio kako se Subway priprema za prodaju restorana te kako bi cijena mogla doseći više od deset milijardi dolara (9,3 milijarde eura), a sada su to i zvanično najavili iz same kompanije ne navodeći više detalja.

Subway je nastao od trgovine sendvičima koju je DeLuca otvorio 1965. nakon što mu je Buck posudio 1.000 dolara. Izvorni naziv “Pete’s Super Submarines” s vremenom je postao Subway.

Subwayom upravljaju porodice osnivača Freda DeLuce i Petera Bucka. Početkom februara je 50 postotni udio Petera Bucka, koji je umro 2021., prenesen na porodičnu dobrotvornu fondaciju. Bio je to jedan od glavnih pokazatelja skore prodaje, jer nakon prenosa vlasništva na fondaciju ne bii bilo poreza na prodaju udjela.

Prema posljednjim dostupnim podacima, lanac je imao oko 20.000 restorana u SAD-u, a gotovo 37.000 u cijelom svijetu. Direktor John Chidsey nedavno je najavio kako namjerava da poveća broj lokacija izvan SAD-a na 25.000.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *