Do kraja godine formiraće „Crna Gora šume”, neće biti selektivnosti

Dodajte komentar

Koncesiono upravljanje šumama, prema računici jedne NVO iz Plava, državu je koštalo 20 milijardi eura. Iz resornog ministarstva najavljuju da će do kraja godine formirati preduzeće „Crna Gora šume”, te da neće biti selektivnosti u njegovom radu. Svi koji nelegalno posijeku i jedno drvo – za to će i odgovarati.

Nije prijatno čuti da je država odlukom da pređe nakoncesiono gazdovanje šumama izgubila 20 milijardi eura. Ili, kako su izračunali u udruženju drvoprerađivača u Plavu i čak 20 auto-puteva. I u Euromostu imaju sličnu računicu, a zbog svega što vide na terenu, naročito na sjeveru države, stanje u šumama ocjenjuju alarmantnim.

“Za sve što se uradi nezakonito mora da postoji dokaz, to moramo svi da znamo. Da bi obezbijedili dokaz moramo biti na terenu. Ne možemo očekivati od šumara ili inspektora za šume koji su vezani, sad da ne koristim kako su vezanisa svakim koncesionarom da će on da odradi nešto što mu je nadležnost”, kazao je iz NVO Euromost Almer Mekić.

U Rožajama inspektori su, kažu na terenu svakodnevno, a nelegalna sječa drveta svedena je na minimum. Činjenica je ipak da u tom gradu posluje mnogo prerađivača, te da svima ne mogu ući u trag.

“Imamo jedan dio prerađivača koji nijesu registrovani, ovom prilikom pozivam poreske inspektore da izađu na lice mjesta i utvrde jer mi nemamo kontrolu tih prerađivača da utvrde ko su ti koji rade nelegalno. Da se utvrdi ko ulazi unaše šume da nije osiguran”, istakao je direktor Uprave za šume u Rožajama Alen Kalač.

A Vlada je već najavila obračun sa, kako kažu šumarskom mafijom. Činjenica da je država u proteklih deceniju i oštećena za milijarde eura, navela ih je na ideju da formiraju državno preduzeće – Crna Gora šume.

“Da napravimo zakonski okvir i statut tog preduzeća, i vjerujem da će u toku ove godine sve biti završeno i više koncesija u Crnoj Gori od 15 godina neće biti. Svi će moći da kupe sirovinu, da je prerađuju, ali kad je kupe ona će odmah doći u platni promet”, kazao je ministar poljoprirede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Da je koncesiono gazdovanje šumama daleko od isplativog, te da ostajemo bez blaga po kojem smo nadaleko poznati konstatovano je i sjednici nacionalog vijeća za borbu protiv korupcije. Zato će već na narednoj govoriti uvođenju novog krivičnog djela i značajnog pooštravanja kaznene politike, prenosi RTCG.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *