Damjanović potpisao kredit kod IBRD od 14,5 miliona za olakšavanje prekogranične trgovine u Luci Bar

Dodajte komentar

Crna Gora danas se zvanično zadužila za 14,5 miliona eura kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), a ova sredstva trebalo bi da budu upotrijebljena za finansiranje petogodišnjeg Projekta olakšice trgovine i transporta na Zapadnom Balkanu koji će realizovati Ministarstvo kapitalnih investicija.

Kako je rečeno iz Ministarstva finansija, ugovor su potpisali ministar u tehničkom mandatu mr Aleksandar Damjanović i šef kancelarije Svjetske banke za našu zemlju Kristofer Šeldon, a prisustvovala je i direktorica SB za Zapadni Balkan, Šaočing Ju.

“Kreditnim aranžmanom definisan je rok otplate od 18 godina koji uključuju 4,5 godine grejs perioda, dok je kamatna stopa na zajam jednaka 6-mjesečnom EURIBOR-u uvećanom za varijabilnu kamatnu maržu”, dodali su iz MF.

Finansije su namijenjene projektu koji treba da olakša trgovinu i transport na području zemalja Zapadnog Balkana i EU, uvođenje potpunog elektronskog carinskog poslovanja, kao i efikasnost sigurnosnih kontrola, čime će se omogućiti veći nivo bezbjednosti. Namjera je da se ovime uvede koncept jedinstvenog šaltera u prekograničnoj trgovini (“Single Window”), koji treba da doprinese proširenju automatske obrade i elektronske razmjene podataka, a podrazumijeva razvoj i umrežavanje informacionih sistema organa nadležnih za prekogranični promet robe, čime će se smanjiti vrijeme i troškovi zadržavanja robe na granici.

“Ugovor je u skladu sa strateškim ciljem Vlade koji se tiče unaprjeđenja funkcionalnosti ‘Luke Bar’, kao i njene buduće integrisanosti sa modernizovanom željezničkom infrastrukturom. Time će se pospješiti propusna moć ovog trgovinskog koridora, što će pozitivno uticati ne samo na bolju robnu razmjenu i snabdjevenost Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana, već i cijele centralne i istočne Evrope”, ocijenio je Damjanović.

Saočing Ju je rekla da olakšice u prekograničnom transportu predstavljaju značajan doprinos jačanju regionalne saradnje među državama.

Damjanović i državni sekretari dr Agron Ibrahimi i dr Ilija Vukčević upoznali su tim Svjetske banke sa ključnim finansijskim politikama koje se sprovode, izvršenjem budžeta i novim setom pripremljenih zakonskih mjera čija primjena treba da uveća poreske prihoda i smanji sivu ekonomiju. Iz MF podsjećaju da je riječ o zakonskom unapređenju igara na sreću, kao i izmjenama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji podrazumijeva osnivanje nezavisnog tijela – Fiskalnog savjeta kao instituta koji će doprinijeti povećanju budžetske transparentnosti i odgovornosti u skladu s preporukama Evropske unije, za što su dobiliotvorenu podršku Svjetske banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *