Predstavljena “Bijela lista” trgovaca, ima 80 kategorija proizvoda

Dodajte komentar

Hrvatsko Ministarstvo ekonomije predstavilo je takozvanu “Bijelu listu” trgovaca koji u saradnji s resornim ministarstvom dostavljaju cijene svojih proizvoda dva puta mjesečno.

Preko aplikacije “Kretanje cijena” tako se mogu upoređivati cijene u 80 kategorija proizvoda, ali u samo tri trgovačka lanca – Konzum, KTC i Tommy, dok su ostali veliki lanci odbili da učestvuju u ovoj akciji protiv neopravdanog dizanja cijena.

“Molili smo i pozivali ostale trgovce da se pridruže, ali nisu. Zašto – pitajte njih. Naći ćemo sami način da stavimo i njihove cijene”, istaknuo je na konferenciji za medije savjetnik ministra ekonomije Jurica Lovrinčević.

Dodao je kako je aplikacija “Kretanje cijena” u testnoj fazi, te da će iduće sedmice biti funkcionalna za građane.

“Kada uđete u pojedini proizvod, moći ćete da vidite svakih 15 dana, odnosno svaku promjenu koju trgovci sami unesu ako se dogodila u međuvremenu”, dodao je.

Na pitanje koliko je koštala aplikacija, rekao je da se radilo preko javne nabavke i kako je cijena ispod 26.000 eura.

Odgovarajući na pitanje smatraju li u Ministarstvu ekonomije neuspjehom da je tek trećina trgovaca pristala biti na “Bijeloj listi”, Lovrinčević je rekao kako ne misli da su pogriješili u odnosu prema trgovcima.

“Oni očigledno tu ne vide interes. Mislim da to nije dobro ni za njih ni za potrošače. Nije problem popisati cijene, nego to što nemamo istorijske podatke koje ne možemo imati ako ih oni ne daju. Ova tri trgovca čine 38% tržišta. Mislim da je to dovoljno da ostvarimo ono što smo htjeli”, naglasio je.

HRT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *