Google pokreće Bard, svoj čat sa vještačkom inteligencijom

Dodajte komentar

Google će pokrenuti chatbot, ali i još više vještačke inteligencije za svoj pretraživač saopšteno je iz ove kompanije u ponedjeljak. Pokretanje chatbota nazvanog Bird dolazi kao odgovor Majkrosoftu na njihov ChatGPT, sistem vještačke inteligencije, koji je u kratkom vremenu postao program sa najbrže rastućom bazom korisnika.

Izvršni direktor Alfabeta, u čijem se vlasništvu nalazi i Google, rekao je da kompanija pokreće “konverzacijski” sistem vještačke inteligencije pod nazivom Bard, kako bi ga korisnici mogli testirati. Nakon toga Bard će postati dostupan široj javnosti.

Takođe je rekao da Google planira dodati elemente vještačke inteligencije svom pretraživaču koji objedinjuje materijal za složenije upite, tipa da li je lakše učiti svirati gitaru ili klavir. Trenutno za ona pitanja za koja postoje jasni odgovori Google predstavlja tekst koji već postoji na internetu.

Informacija o uključivanju vještačke inteligencije u Google pretraživač odražava i to kako kompanija pojačava svoju uslugu istovremeno sa Majkrosoftom koji dodaje elemente vještačke inteligencije na Bing pretraživač.

Pichai kaže da se nova usluga oslanja na informacije sa interneta.

“Bard nastoji da spoji širinu svjetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kretativnošću naše vještačke inteligencije”, kaže Pichai.

Nejasno je na koji način će se Googleov Bard razlikovati od ChatGPT.

Samo dva mjeseca nakon pokretanja, ChatGPT koji može “pisati” članke, eseje, šale, pa čak i poeziju, postao je aplikacija, odnosno program koji ima najbrže rastuću mrežu korisnika u historiji.

Popularni chatbot imao je 100 miliona aktivnih korisnika u januaru, pokazali su podaci studije UBS sa podacima kompanije za analitiku Simiarweb.

U prosjeku 13 miliona pojedinačnih posjetitelja dnevno je koristilo ChatGPT u januaru, što je više nego duplo u odnosu na mjesec ranije.

TikToku je trebalo devet mjeseci da dođe do 100 miliona korisnika, a Instagramu dvije i po godine, navode podaci Sensor Towera.

Privatna kompanija OpenAI koju podržava Majkrosoft, u novembru prošle godine stavila je chatbot besplatno na raspolaganje javnosti.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *