Akcije IRF-a, Pošte i Aerodroma biće uvrštene na regulisano tržište

Dodajte komentar

Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a na osnovu njenih novih pravila, trebalo da u bliskoj budućnosti budu uvrštene na regulisano tržište, odnosno da se pridruže uspješnim kompanijama.

Izvršna direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić, kazala je da će tim kompanijama biti izazov da prođu svu propisanu proceduru za uvrštenje na regulisano tržište.

“Navedene državne kompanija se listiraju na berzi, ali na najnižem tržišnom segmentu, odnosno tržištu koje je namijenjeno kompanijama koje loše posluju, ili koje su u stečaju”, rekla je Vučinić u intervjuu agenciji Mina-business.

Ona je dodala da Montenegroberza, takođe, ima u planu uvođenje novog Kodeksa korporativnog upravljanja.

“Novi Kodeks će imati za cilj da uskladi standarde koji se očekuju od listiranih kompanija, sa standardima u drugim evropskim državama koje imaju slična tržišta kapitala, poštujući pritom specifičnosti svojsvene privredi u Crnoj Gori”, rekla je Vučinić.

Ona je objasnila da kompanije s dobrim standardom upravljanja i transparentnošću lakše privlače kapital, zbog većeg povjerenja investitora.

Korist od Kodeksa korporativnog upravljanja, kako tvrdi, ne nastaje samo za pojedinačne kompanije, nego za tržište i privredu države u cjelini.

“Usvajanje standarda iz Kodeksa od strane naših kompanija trebalo bi da pokaže investitorima da mogu s povjerenjem ulagati na crnogorsko tržište kapitala”, poručila je Vučinić.

Komentarišući ukupnu prošlu godinu, Vučinić je saopštila da je na Montenegroberzi ostvaren promet u iznosu od 78,18 miliona EUR, što predstavlja rast od 65 odsto u odnosu na 2021.

Realizovano je 2,49 hiljada transakcija, odnosno 53 odsto više nego u 2021.

“Berzanski indeksi su zabilježili značajan rast. Indeks MNSE10, koji prati kretanje najreprezentativnijih kompanija, porastao je 31,98 odsto, dok je indeks koji prati kretanje ukupnog tržišta zabilježio rast od 43,31 odsto, što znači da su cijene akcija dominantno rasle”, objasnila je Vučinić.

Tržišna kapitalizacija je na kraju prošle godine iznosila preko 3,5 milijarde EUR i bila je veća u odnosu na početak godine 11,67 odsto.

“Prošla godina donijela je slomove na tržištima akcija i obveznica širom svijeta, koji odavno nijesu viđeni. Generalno gledajući, naše tržište kapitala može biti zadovoljno, s obzirom na to da su promet, tržišna kapitalizacija i indeksi zabilježili rast”, smatra Vučinić.

Poređenja radi, kako je navela, najvažniji berzanski indeksi u svijetu oštro su pali tokom prošle godine. Indeks vodećih evropskih akcija STOXX 600 izgubio je 12,9 odsto, njemački DAX 12,5 odsto, francuski CAC 9,5 odsto, a američki S&P 500 više od 19 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *