ECB danas podiže kamate: “Sigurna još dva povećanja”

Dodajte komentar

Da li će i za koliko referentne kamatne stope biti ponovo podignute, Evropska centralna banka (ECB) svoju odluku saopštiće danas. Imajući u vidu da ekonomske prognoze posljednjih dana nisu bili previše optimistične, predviđanja su da će kamate biti podignute do 0,5 procentualnih poena i da to neće biti posljednje povećanje.

Evropska centralna banka (ECB) spremna je da izvrši još jedno veliko povećanje kamatnih stopa kako bi obuzdala inflaciju i to je najavljivala u predhodnom periodu u više navrata.

Hasan Hanić, profesor emeritus na Beogradskoj bankarskoj akademiji kaže za “Blic Biznis” da je sasvim očekivano da će i FED  , a potom i Evropska centralna banka (ECB) ići sa novim većim kamatama.

– Očekuje se da FED neznatno poveća kamatne stope za 0,25 procentnih poena a odmah zatim i Evropska centralna banka 0,25 do 0,5. To će biti mjera monetarne politike koja bi trebalo da osigura da se inflacija zaustavi i da počne da opada i da budemo sigurni da smo na silaznoj putanji – kaže profesor Hanić.

To će se nesumnjivo preliti i na naše kredite, a rate na stambene zajmove prema mnogim računicama mogle bi u toku godine skočiti dodatno za 25 do 40 eura.

Smatra da bi do polovine ove godine mogle da uslijede do sve odluke o blagom povećanju, kako se ne bi previše recesiono uticalo na pad ekonomske aktivnosti.

– Očekujemo smirivanje inflacije, imajući u vidu činjenicu da opadaju cijene energenata i hrane i da opada tražnja koja vrši pritisak na cijene, a inflacija je opšti porast cijena proizvoda. Sada se očekuje slabljenje i jednog i drugog pritiska, tako da nema potrebe da monetarna politika bude toliko rigorozna, i moraće malo da popusti zbog oživljavanja ekonomske aktivnosti – kaže profesor.

“Još dva povećanja do kraja godine”

Iako su velika očekivanja javnosti da rast kamatnih stopa konačno stane, mišljenje profesora Hanića je da ovo ipak neće biti posljednje povećanje i da nas do kraja godine očekuju do dva.

– Ovo neće biti posljednje povećanje. Ja očekujem da bude još jedno do dva, ali manja, ne tako oštra kao što su bila do sada i ne u tako kratkim vremenskim intervalima. Ali sasvim je izvjesno da će povećanje da ide sve dotle dok se monetarne vlasti ne uvjere da je inflacija savladana, da stagnira i da ide dole – kaže profesor Hanić.

Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel nedavno je istakao da bi Evropska centralna banka (ECB) ove godine trebala više puta povećati ključnu kamatnu stopu.

“Na našem sastanku u junu moramo dati jasan signal kuda idemo”, rekao je Nagel u intervjuu za njemački časopis Der Spiegel.

“S moje današnje tačke gledišta, moramo napraviti prvi korak kamatne stope u julu i pustiti druge da slijede u drugoj polovini godine” – dodao je on.

Predsjednica ECB-a Kristin Lagarde u ponedjeljak je istakla izglede za ukidanje negativnih kamatnih stopa do kraja avgusta. Cilj joj je prva promjena kamatne stope u julu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *