Vlada vraća Port of Adriju za deset miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorska Vlada otkupiće dio Luke Bar kojim upravlja turska kompanija “Port of Adrija” za deset miliona eura, i preuzeće dugove ove kompanije koji na kraju septembra iznose 35,6 miliona eura, saznaje “Dan” iz izvorau crnogorskoj izvršnoj vlasti. U pitanju su bivši kontejnerski terminali, koji su prije deset godina prodati turskoj kompaniji za osam miliona eura.

To će najvjerovatnije biti epilog pregovora koji se intenzivno vode ovih dana. Na taj način iz igre su ispale neke kompani je iz Srbije, koje su po nezvaničnim saznanjima imale i znatno bolju ponudu, ali su se turski partneri s ložili sa predstavnicima Vlade da je dobro da se ovaj dio Luke vrati u vlasništvo države.

Turski “Global Ports Holding” je preuzeo prava poslovanja u AD “Port of Adria” Bar kroz privatizaciju 2013. godine i posjeduje 62,09 odsto akcija.

“Port of Adrija” je višenamjenska luka sa operativnom obalom dužine 1,440 metara, namjenskim terminalima za kontejnerske brodove, brodove generalnih tereta, RO RO brodove i kruzere.

Luka obuhvata ukupnu površinu od 518,790 m2 sa devet vezova i godišnjim pretovarnim kapacitetom od 750,000 TEU jedinica i šest miliona tona generalnih tereta.

Cijela oblast “Port of Adrija” je potpuno pod režimom Slobodne zone.

(Opšitnije u današnjem “Dan”-u)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *