Njemačka će ove godine za dlaku izbjeći recesiju

Dodajte komentar

Njemačka će ove godine za dlaku izbjeći recesiju, saopštila je vlada ove zemlje, dok se bore sa posljedicama rata u Ukrajini bolje nego što se očekivalo.

Predviđa se da će Njemačka industrijska elektrana ostvariti rast od 0,2 posto u 2023. godini, navelo je ministarstvo ekonomije u svojim najnovijim projekcijama.

Još u oktobru, kada su strahovi od porasta troškova energije nakon ruskog rata u Ukrajini bili veliki, Berlin se pripremao za smanjenje od 0,4 posto u 2023.

“Vlada se odbranila od ekonomske krize”, rekao je kancelar Olaf Scholz zastupnicima u Berlinu.

“Pokazali smo za šta smo sposobni”, naveo je.

Vladina intervencija pomogla je da se zadrže cijene troškova energije za domaćinstva i preduzeća nakon što je Rusija prošle godine smanjila isporuke prirodnog gasa.

Osim što je obišla svijet kako bi pronašla alternativne dobavljače, njemačka vlada je predstavila paket podrške od 200 milijardi eura (212 milijardi dolara) za ublažavanje energetske krize, uključujući ograničenje cijena struje i plina.

Blaga zima i nedavno opadajuće veleprodajne cijene plina dodatno su učvrstile povjerenje da očekivani pad neće biti tako bolan kao što se u početku mislilo.

“Njemačka ekonomija u cjelini pokazala se otpornom”, navodi ministarstvo u svom godišnjem izvještaju.

Niže cijene energenata također su pomogle u snižavanju inflacije sa vrha od 10,4 posto u oktobru, a ministarstvo ekonomije očekuje da će se taj trend nastaviti.

Za 2023., sada se predviđa da će rast potrošačkih cijena dostići šest posto, što je manje u odnosu na raniju procjenu od sedam posto.

Ali najveća evropska ekonomija još nije izašla iz “krize”, kažu analitičari.

“Jedna je stvar ne pasti sa litice, a druga stvar je inscenirati snažan skok,” rekao je ekonomista ING banke Carsten Brzeski.

S druge strane, njemačka izvozno orijentirana ekonomija će vjerovatno imati koristi od kineskog ublažavanja mjera Covida, dok bi niža inflacija mogla povećati potrošnju kod kuće.

Ali industrijska proizvodnja ostaje ispod nivoa prije pandemije, a ostaje neizvjesnost u pogledu energetske sigurnosti tokom zime 2023-2024.

Izvor: Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *