Tužiteljka odugovlači s okončanjem istrage za Abu Dabi fond?

Dodajte komentar

Istraga u slučaju Abu Dabi fonda još nije okončana u skladu sa zakonom jer je postupajuća tužiteljka Marija Raspopović tražila dodatno vrijeme za saslušanja i pribavljanje novih dokaza.

To su Vijestima juče saopštili iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), odgovarajući na pitanje da li je donijeta odluka u predmetu protiv Petra Ivanovića (DPS) i ostalih, kako je najavio glavni specijalni tužilac Vladimir Novović 22. decembra.

Novović je zbog toga tražio da specijalna tužiteljka za organizovani kriminal odmah obavijeti i šeficu Tužilaštva Maju Jovanović o razlozima zbog kojih taj posao nije okončala na vrijeme.

U krivičnom predmetu protiv okrivljenih bivših ministara poljoprivrede i drugih lica, između ostalog i zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, a u vezi sa korišćenjem sredstava kredita Abu Dabi fonda, istraga još nije završena. Naime, specijalna tužiteljka je nakon što je glavni specijalni tužilac zahtijevao da ga upozna sa radom na predmetu i odlukom koju namjerava donijeti,obavijestila ‘da je potrebno u istrazi pribaviti još neke dokaze, te saslušati nekoliko lica u različitim krivično-pravnim svojstvima,a sve u cilju donošenja pravilne i zakonite odluke u ovoj krivičnopravnoj stvari’, dalje detaljnije obrazlažući koje dokaze treba prikupiti i koje lica treba saslušati i u kom svojstvu. Dakle, istraga još nije završena, a glavni specijalni tužilac je specijalnoj tužiteljki naložio da odmah obavijesti i vršiteljku dužnosti vrhovnog državnog tužioca o razlozima zbog kojih istraga nije okončana, u skladu sa zakonom, navodi se u odgovoru koji potpisuje tužilac/ portparol Vukas Radonjić.

I on je podsjetio da je Novović, u emisiji “Načisto, Televizije Vijesti, 22. decembra prošle godine, javno saopštio da ga je specijalna tužiteljka prethodno upoznala “da se istraga nalazi u završenoj fazi, što znači da do kraja decembra možemo očekivati završetak istrage…

A zakonom je određeno da će državni tužilac, u roku od 15 dana od završetka istrage, podići optužnicu ili obustaviti istragu, saopštio je Radonjić.

Izviđaj u predmetu formiranom zbog raspodjele i trošenja 23 miliona dolara koje je Ministarstvo poljoprivrede dobilo iz Abu Dabi fonda za razvoj 2015. godine, pokrenut je 2019. godine. U to vrijeme glavni specijalni tužilac bio je Milivoje Katnić.

Tada su službenici Specijalnog policijskog tima uzeli kompletnu dokumentaciju o tom poslu, a navodno zbog nenamjenskog trošenja novca.

Nakon pokrenute istrage, ali i promjene vlasti na državnom novou Skupština Crne Gore u novembru 2021.godine, skinula je imunitet poslaniku Demokratske partije socijalista Ivanoviću.To je učinjeno na zahtjev SDT-a.

To tužilaštvo sumnjiči ga da je kao bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore, od 2015. do aprila 2016. godine nezakonito stekao imovinsku korist tokom podjele sredstava iz Abu Dabi fonda, namijenjenog za poljoprivrednu proizvodnju.

To tužilaštvo u martu 2021. godine naredilo je sprovođenje krivične i finansijske istrage protiv osam osoba i pet kompanija zbog neosnovanog dobijanja i korišćenja kredita i drugih pogodnosti, zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe procjene.

Iz kancelarije Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa, krajem septembra prošle godine Televiziji Vijesti kazali su da potraživanja države od pet firmi koje nisu vratile kredite iz Abu Dabi fonda premašuju deset miliona eura.

To su pljevaljska “Vektra, HM “Durmitor sa Žabljaka, IM “Gradina iz Rožaja,”Eko Per Šavnik i “Milkraft Leche iz Bijelog Polja.

Ivanovićev nasljednik na poziciji ministra poljoprivrede Aleksandar Stijović, po dolasku u taj resor dokumentovao je da je novac u državu ušao mimo računa državnog trezora. Tada je saopšteno da nema državne garancije za kredit koji je država dala u okviru Zakona o budžetu za 2015. godinu.

Javnost je tada saznala da je novac prošao preko posebnog računa koji je nazvan “specijalnim i koji je u Prvoj banci otvorio Ivanović. Većinski akcionar u toj banci je Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića.

Originalni ugovor o kreditu i ugovor o zajmu koji je na engleskom jeziku u ime države Crne Gore potpisao je bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, dok se u prevedenim ugovorima navodi da ih je potpisao bivši ministar finansija i aktuelni guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, što je ovaj negirao.

Ivanović i Vukčević ranije su saslušani u SDT-u.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi, u SDT-u su iskaz dali i nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016.godine Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta.

U SDT-u su saslušani i vlasnik kompanije Vektra Dragan Brković, Ljubo Perišić čija firma “Eko Per iz Šavnika flašira vodu “Diva i biznismeni Krsto Knežević, Džemala Škrijelj i Vladimir Kujundžić.

Prijeti im od dvije do 12 godina zatvora

Od dvije do 12 godina zatvora prijeti Ivanoviću i ostalim okrivljenima u tom predmetu, ukoliko se dokaže njihova krivica.

Ivanović je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, a u Krivičnom zakoniku piše sljedeće:

(1) Službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ako je izvršenjem djela iz stava 1 ovog člana pribavljena imovinska korist u iznosu preko tri hiljade eura, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

(3) Ako vrijednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od trideset hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do dvanaest godina.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *