Akcionari Luke Bar 24. februara mijenjaju statut i biraju novi Odbor direktora

Dodajte komentar

Akcionari Luke Bar održaće vanrednu skupštinu 24. februara, a tom prilikom će izmijeniti aktuelni Statut i birati novi Odbor direktora.

Montenegroberza je objavila poziv akcionarima za vanrednu skupštinu ove kompanije u većinskom državnom vlasništvu.

U njemu se precizira da će se razmatrati Zapisnik sa redovne sjednice Skupštine akcionara, koja je u ponovljenom terminu održana 17. juna prošle godine.

Na dnevnom redu su i dvije veoma bitne tačke: usvajanje izmjena i dopuna Statuta Luke Bar, a zatim razrješenje i izbor članova Odbora direktora.

Vlada je prošle godine u više navrata najavljivala otkup akcija Luke Bar kako bi obezbijedila većinski paket za odlučivanje o njenom daljem poslovanju. Zatim je objavila namjeru da će otkupiti nekadašnji dio ove kompanije, Port of Adria, koja je sada u turskom vlasništvu i vratiti je pod okrilje Luke Bar.

Montenegroberza je 10. novembra stavila na promatranje dionice Luke Bar.

“Dionice čiji je tržišni simbom LUBA privremeno su stavljene u segment za promatranje. Ovakav privremeni potez u obrazloženju se navodi kao sredstvo da se investicionoj javnosti skrenula pažnja na potrebu pojačanog praćenja okolnosti važnih za trgovinu tim instrumentom”, precizirano je u tadašnjoj odluci koju potpisuje izvršna direktorica Berze Milena Vučinić.

Ipak, država je 9. decembra otkupila upravo na Montenegroberzi oko devet miliona akcija Luke Bar za oko 8,18 miliona eura i tako postala njen dvotrećinski vlasnik. Tri dana kasnije sa milion i po eura vrijednim dionicama dodatno je uvećala svoj udio. Uslijedila je i ostavka tadašnjeg predsjednika Osbora direktora Marka Nišavića. Nakon još jednog otkupa dionica Luke Bar vrijednih 164.000 eura, država je 26. decembra postala vlasnik 77,57 odsto akcija, dok svi ostali vlasnici imaju po manje od jednog procenta udjela u ukupnom broju akcija.

Premijer Vlade u tehičkom mandatu Dritan Abazović rekao je da je juče u razgovorima sa predstavnicima uprave kompanije Port of Adria “započeo proces ponovnog objedinjavanja Luke Bar”.

“Vlada ima veliku ambiciju da objedinjenu Luku Bar učini generatorom privrednog razvoja koji će promijeniti cijelu Crnu Goru”, dodao je on.

Eventualnim spajanjem ove dvije kompanije, takođe bi se lakše moglo koristiti pravo države kao većinskog vlasnika da odlučuje sa kime će i pod kojim uslovima poslovati, te da li će cijelu Luku Bar dati na koncesiju ili, pak, prodati.

Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *