U naredne dvije godine svako deseto radno mjesto u svijetu biće upražnjeno

Dodajte komentar

Kompanije u svijetu će do 2025. godine nastaviti da se suočavaju sa gorućim problemom nedostatka kvalitetne radne snage, pa se prognozira da će svako deseto radno mjesto ostati nepopunjeno, a 93 odsto kompanija planira da manjak radnika nadomjesti povećanjem opsega posla trenutnim radnicima, rezultati su novog istraživanja međunarodne konsultantske kuće Horvat (Horvath).

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 50 finansijskih direktora kompanija iz Evrope i svijeta, od kojih 43 odsto ostvaruje prihode koji premašuju milijardu eura, a trećina ima više od 5.000 zaposlenih, pokazalo je da će doći i do porasta cijene rada od 16 odsto.

Studija je potvrdila da su rastući troškovi rada, jaz između dostupnih i potrebnih vještina zaposlenih, kao i nemogućnost popunjavanja radnih mjesta na vrijeme, među najvećim izazovima sa kojima će se kompanije suočavati i u narednom periodu.

Predstavnik konsultantske kuće Horvat Robert Ćuzela-Piljac objasnio je da se očekuje da će to izazvati povećanje obima posla za postojeću radnu snagu, rast cijena rada, usporavanje implementacije novih poslovnih rješenja unutar kompanija, ali i veću tražnju za određenim setom vještina kod zaposlenih.

„Iako se često naglašava nedostatak zaposlenih sa određenim tehničkim vještinama, poput programera ili radnika u oblasti građevinarstva ili turizma, naše istraživanje je pokazalo da kompanijama najviše nedostaju ‘soft skills’. Reč je o vještinama koja se tiču interakcije s kolegama, kao što su komunikacija, radna etika, motivacija, dobra saradnja i pronalazak rješenja. Slijede poslovne veštine, kao što su razumijevanje poslovanja kompanije i primjena digitalnih rješenja, a na kraju i funkcionalne vještine, poput razumijevanja procesa, poznavanja IT sistema i analitičnosti“, objasnio je Ćuzela-Piljac.

Uzrok otežanog dolaska do zaposlenih 76 odsto menadžera vidi u oštroj globalnoj i regionalnoj konkurenciji, skoro polovina ispitanika navodi demografske promjene, dok pet odsto njih smatra kako njihova kompanija plaća znatno manje od konkurencije.

„Kako bi kompanije zadržale kvalitetne kadrove i privukle nove, nužno je ponuditi jasne mogućnosti daljeg usavršavanja i napredovanja, kao i skratiti sam proces selekcije zaposlenih. Tu je vrlo važna uloga odjeljenja ljudskih resursa, koje bi trebalo da promišlja i postupa strateški, kao i da uzima u obzir na koji način očekivanja novih generacija mogu biti u interakciji s ciljevima kompanije, kako bi se osigurao održiv rast poslovanja“, istakao je Ćuzela-Piljac, prenosi Biznis.rs.

On je dodao da je jačanje atraktivnosti poslodavca, kroz unapređenje internih procesa i razvoj kvalitetnih digitalnih rješenja, još jedan od načina za privlačenje kvalitetnih kadrova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *