Rakčević: Nastavljamo pregovore, ali Institut klizi ka stečaju

Dodajte komentar

Češko-crnogorski konzorcijum kojeg čine kompanije Philibert i Vile Olive Žarka Rakčevića, vlasnika skoro 28 odsto akcija Instituta dr Simo Milošević, zainteresovan je za nastavak privatizacije Instituta.

To je Novskom portalu potvrdio Rakčević, nakon što je Savjet za privatizaciju u novembru prošle godoine odobrio nastavak postupka privatizacije. Upravni sud Crne Gore je prethodno presudio da je Savjet u vrijeme Vlade premijera Duška Markovića donio nezakonito rješenje odbijajući prigovor češko-crnogorskog konzorcijuma na obustavu prodaje većinskog paketa akcija države u Institutu.

„Vodeći partner u našem konzorcijumu češki Philibert je u pisanoj formi 4. januara Vladi Crne Gore potvrdio spremnost za nastavak pregovora. Oni čekaju poziv Vlade. Prošle su četiri godine od snimanja terena, tako da Česi žele napraviti brzi snimak aktuelne/pogoršane situacije“, naveo je Rakčević.

Kako je dodao, nema što lijepo reći o stanju u Institutu.

“Ovom mješavinim nebrige, demagogije i nataloženih problema, sa blokiranim računom i obavezama koje su oko 30 miliona eura, Institut klizi ka stečaju“, smatra Rakčević.

Sindikat Instituta će, kako saznajemo, sjutra na sastanku Izvršnog odbora da se odredi prema nezavidnoj situaciji u kojoj se kompanija nalazi. Posebno jer, kako kažu, od oktobra nisu primili ni centa od zarada.

Podsjetimo, da je juče premijer u tehničkom mandate, Dritan Abazović, rekao da trenutna dugovanja Instituta nijesu toliko velika da bi moralo dolaziti do blokade računa. Država će pomoći da izvršavaju osnovne obaveze, kazao je Abazović, mada ni danas Fond zdravstva nije uplatio obećani avans od 1,2 miliona eura. Ministar finansija, Aleksandar Damjanović imao je i opasku da bi i sami u menadžmentu Instituta trebalo da se pobrinu da poboljšaju poslovanje.

Izvor: Novski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *