Grčka pomaže MF u jačanju kapaciteta za kontrolu korištenja novca iz EU

Dodajte komentar

Uspostavljanje sistema zdravog finansijskog upravljanja kao garanta dobre iskorišćenosti sredstava koje EU dodjeljuje zemljama u procesu pristupanja, kroz bolje administrativne kapaciteta u oblasti suzbijanje nepravilnosti i prevara, osnovni je cilj projekta koji će značajno pomoći ispunjavanju zahtjeva iz pregovaračkog poglavlja 32 – Finansijska kontrola.

To je istaknuto na današnjem otvaranju Twinning light projekta “Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima“ koji će u narednih osam mjeseci sprovoditi Ministarstvo finansija i Centar za internacionalno i evropsko ekonomsko pravo (CIEEL) iz Grčke. Projekat vrijedan 100.000 eura finansiraće se upravo kroz sredstva pretpistupne pomoći Evropske unije.

Državni sekretar Ministarstva finansija Miloš Medenca poručio je da je strateški cilj Crne Gore punopravno članstva u EU.

“Uspostavljanje efikasnog mehanizma finansijskog upravljanja i kontrole nad korišćenjem sredstava iz fondova pretpristupne pomoći je prioritet u ispunjavanju obaveza prema evropskim partnerima. Obaveza naše zemlje ostaje dosljednost pricipu nulte tolerancije prema svim oblicima prevara i drugih koruptivnih radnji, a razmjena iskustava i dobre prakse sa kolegama iz Grčke bezbijediće kreiranje pouzdanijeg i stabilnijeg sistema zaštite i finansijskog sistema EU, ali i nacionalnog interesa odnosno fiskalnog sistema Crne Gore”, dodao je on.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Inve Engstrom iskazao je zadovoljstvo što je pokrenut projekat koji će u unaprijediti kapacitete nacionalnog tijela zaduženog za suzbijanje nepravilnosti i prevara, kako bi se osigurala upotreba sredstava EU na način koji donosi koristi građanima Crne Gore.

“To jedino može biti postignuto kroz usvajanje standarda, metoda i međunarodnih prncipa unutrašnje finansijske kontrole u čitavom javnom sektoru, kao i kroz kontrolu trošenja sredstava EU. Ovaj projekat predstavlja važan doprinos u pripremi Crne Gore da ispuni kriterijume za punopravno članstvo u EU u ovoj ključnoj oblasti”, naglasio je Engstrom.

Republika Grčka, kao najstarija članica Evropske unije u regionu, ima eksperte i upoznata je sa mentalitetskim kontekstom ovog dijela Evrope, poručio je grčki ambasador u našoj zemlji Panagiotis Partsos i dodao da dvije zemlje vežu istorijske veze koje se mogu osnažiti kroz širi okvir saradnje.

Sekretarka Centra za internacionalno i evropsko ekonomsko pravo Virginia Tzortzi ukazala je na značaj uspostavljanja djelotvornog sistema zaštite finansijskih interesa EU za sve članice zajednice, ali i za sve zemlje koje su u procesu pretpristupnog pregovaranja. Ona je izrazila spremnost da ekspertizom doprinesu uspostavljanju evropskih standarda u crnogorskom sistemu finansijskih kontrola.

Ministarstvo finansija će u okviru projekta osigurati prevenciju svakog vida finansijskih zloupotreba i korupcije u slučaju sprovođenja IPA projekata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *