Nakon praznične euforije – šta ukoliko smo pretjerali sa trošenjem novca?

Dodajte komentar

Pokloni, proslave, ugađanje sebi i onima do kojih vam je stalo, pa i izležavanje uz filmove i dostavu hrane… Napunili ste baterije, proveli ste se lijepo, ali baš kao što su proletjeli praznici, tako je proletjela i količina novca koju ste imali na raspolaganju. A treba pregurati i drugu polovinu mjeseca.

Ako imate ušteđevinu, rješenje je jednostavno – novac možete pozajmiti sami od sebe, a zatim napraviti podsjetnik da pozajmljeno vratite u štek sa prvim prilivima na račun. Međutim, šta ako to nije opcija, baš kao ni kucanje na vrata bliskih ljudi, jer su i oni u sličnoj situaciji kao i vi?

Vrijeme je da vidite na čemu ste

Kao i uvijek, papir i olovku u ruke i počnite. Vjerovatno znate – na jednoj strani novac koji imate na raspolaganju, na drugoj neodložne obaveze, poput mjesečnih računa, rata i sl. Zatim razdvojte potrebe od želja. Izvjesno je da želje mogu sačekati neki naredni mjesec, dok je potrebe važno prioritizovati i sagledati alternative.

Traženje opcija povoljnijih za vaš budžet moguće je za gotovo sve što vam padne na pamet, probudiće vašu kreativnost i dovesti vas do mjesta na kojim do sada niste bili. 

Recimo, hrana je svakako potreba, ali planiranje obroka na nedjeljnom nivou, nabavka namirnica i korišćenje akcija, pripremanje jela kod kuće i korišćenje onoga što je ostalo od jednog za pripremu narednog obroka svakako je isplativije od doručka na pauzi ili ručka poručenog iz restorana za dostavu na kućnu adresu.

Kad su dani lijepi, neka šetnja umjesto vožnje bude opcija. Učlanjenje u biblioteku umjesto kupovine baš svake knjige koja vam privuče pažnju donijeće vam uštedu ne samo na mjesečnom već na godišnjem nivou. Umjesto da ispijate kafe i idete u noćni provod, ovog mjeseca slobodno vrijeme možete provesti u muzejima i galerijama, za koje ulaz gotovo nikad nećete platiti. Takođe možete pretražiti na internetu događaje koji se u narednom periodu održavaju u vašem gradu, a za koje je ulaz besplatan.

Traženje opcija povoljnijih za vaš budžet ne samo da je moguće za gotovo sve što vam padne na pamet već će probuditi vašu kreativnost i dovesti vas do mjesta na kojim do sada niste bili. Možda ćete otkriti svoje novo ja, pronaći novi hobi, upoznati osobe sličnih interesovanja, istraživati podneblje na kojem živite i oduševljavati se naučenim. A onda, ako jednog dana čujete kako „ne možeš živjeti ako štediš“, samo ćete se nasmijati. 🙂

Šta ako su vam ipak hitno potrebna dodatna novčana sredstva?

Napravili ste računicu, racionalizovali što se racionalizovati dâ, prošli spisak više puta i iznova dolazite do istog zaključka: dodatna novčana sredstva su vam potrebna i potrebna su vam odmah. U tom slučaju, vrijeme je ne za paniku, već da razmotrite dostupne opcije.

I dozvoljeni minus, i gotovinski kredit se brzo i jednostavno odobravaju, a čim se odobre, sredstva su vam odmah dostupna. 

U startu ćemo vam pomoći i izbor suziti na dvije mogućnosti: dozvoljeni minus i gotovinski kredit. Zajedničko im je to da se brzo i jednostavno odobravaju, a čim se odobri dozvoljeni minus ili gotovinski kredit, sredstva su vam odmah dostupna. Takođe, niko vas neće pitati za šta vam je novac potreban, niti ulaziti u to na šta ga stvarno trošite. To je samo vaša stvar.

Da biste donijeli najbolju moguću odluku za sebe, putem veb-sajta ili u najbližoj filijali Erste banke možete kontaktirati sa našim finansijskim savjetnicima. Prije toga, preporučujemo vam da pročitate kada je bolje aktivirati dozvoljeni minus, a kada aplicirati za gotovinski kredit. Ukoliko izbor bude ovo drugo, ne morate gubiti vrijeme, već se za kredit možete prijaviti onlajn i tako dodatno ubrzati stvari.

Uštedite sebi vrijeme i prijavite se za Erste kredit onlajn, u samo nekoliko koraka.

Ako se ipak opredijelite za minus po računu, a već znate da vas u novoj godini očekuju neke veće kupovine, možete razmotriti kupovinu na rate na svim prodajnim mjestima na kojima je plaćanje karticom moguće, kao i onlajn. Za to vam treba Ratka – kartica na rate Erste banke. Oba preduslova, račun u banci i dozvoljeni minus, već ispunjavate.

A ako je već moralo da se kuburi sa finansijama, onda neka se to makar dešava samo ovog mjeseca. Pratite naš blog, pročitajte neke od ranijih tekstova i sigurni smo da ćete malo-pomalo postati ekspert za lične finansije. Ovo neka bude još jedna od naknadno dopisanih novogodišnjih želja za 2023. godinu. 🙂

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *