Pisonero: EK ponovo preporučila Crnoj Gori da što prije ukine šemu ekonomskog državljanstva

Dodajte komentar

Kao zemlja kandidat, Crna Gora treba da se uzdrži od bilo kakvih mjera koje bi mogle ugroziti postizanje ciljeva EU, uključujući korištenje svojih prerogativa za dodjelu državljanstva, poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

“Pomno pratimo događaje koji se mogu shvatiti kao zaobilaženje mjera koje se primjenjuju u okviru vanjske i bezbjednosne politike EU. Pozdravljamo nastavak potpunog usklađivanja Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i posvećenost potpunoj primjeni restriktivnih mjera EU”, istaka je Pisonero.

Evropska komisija je, kako naglašava Pisonero, dosljedno savjetovala Crnu Goru da ukine šemu državljanstva investitorima, a Crna Gora se obavezala da će to učiniti do kraja 2022. godine zbog rizika koje predstavlja, kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala.

U 4. izvještaju Mehanizma za suspenziju viza, Komisija je ponovo preporučila Crnoj Gori da što prije ukine šemu državljanstva u zamjenu za investicije, podsjećaju u Evropskoj komisiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *