Brković vraća 3,8 miliona dolara Abu Dabi fondu?

Dodajte komentar

Kompanija “Vektra Jakić”, čiji je vlasnik Dragan Brković, izrazila je želju da vrati kredit, odnosno dug Abu Dabi fondu. To su na jučerašnjoj sjednici saopštili članovi Vlade u tehničkom mandatu.

Istakli su i da tim povodom treba da se održi sastanak sa predstavnicima Investiciono-razvojnog fonda (IRF), kako bi Brković vratio novac koji je uzeo preko Abu Dabi fonda. Prema nezvaničnim informacijama Dana, novac je isplaćen preko IRF-a.

Preko Abu Dabi fonda “Vektra Jakić” je uzela tri miliona dolara kredita, od kojeg je, po poslednjim objavljenim podacima, vratila samo 37 hiljada, tako da dug prema Abu Dabi fondu sada iznosi 3,81 milion dolara sa kamatama. Garancije za kredit “Vektre Jakić” dala je država, a to je urađeno za vrijeme vlade koju su vodili kadrovi DPS-a.

“Vektra Jakić” je ostala bez koncesije i to preduzeće sada ne radi. Članovi Vlade su kazali da “Vektra Jakić” ne može da radi jer nema koncesiju i da je trenutna situacija najgora. Premijer Dritan Abazović je rekao da je fabrika zatvorena, radnici nemaju posao, a država ne može da naplati potraživanja.

“Imaju fabriku koja je spremna da zaposli na stotine građana Pljevalja. Nadam se da ćemo pronaći neko rješenje. Krucijalno je da vratimo ljude na radna mjesta i pokrenemo proizvodnju”, kazao je Abazović na sjednici Vlade.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković je rekao da je “Vektra Jakić” iskoristila sredstva iz Abu Dabi fonda, te da je sa državom potpisala ugovor o reprogramu poreskog duga.

Država je garantovala za kredite iz Abu Dabi fonda i “Vektra Jakić” je samo jedna od firmi koje su uzimale kredite i nisu vraćale novac. Po tom osnovu, država duguje više od 23 miliona dolara.

Priča o “Vektri Jakić” pokrenuta je u okviru tačke o programu gazdovanja šumama u ovoj godini. Vlada je usvojila program, a Joković je ukazao da su se do sada programi gazdovanja usvajali polovinom godine i da je to kasno za koncesionare.

Kazao je da je zapremina šuma 675,9 hiljada kubnih metara, od čega se 401,8 hiljada odnosi na državne šume, a ostatak na privatne.

“Zakonom o budžetu za program gazdovanja šumama određeno je 6,99 miliona eura, dok su planirani prihodi od korišćenja šuma, prodaje drva u dubećem stanju, taksi za doznake stabala i ostalih vidova prihoda 12,3 miliona eura. Od toga 70 odsto ide lokalnim samoupravama”, precizirao je Joković.

Naglasio je da su požurili kako bi drvoprerađivači imali cijelu radnu sezonu pred sobom.

“U 2022. godini bilo je preko 50 odsto prihoda više u budžetu od sječe drveta, a u ovoj se očekuje 12,3 miliona, što je 100 posto više nego 2021. godine. Pribavljene su sve saglasnosti, kako bi se dalje aktivnosti brzo završile, kako bi oni koji dobiju na tenderu mogli da započnu radove u martu i aprilu”, rekao je Joković.

Abazović je ukazao da su do sada prihodi od koncesija bili šest miliona, a izdaci 5,7 miliona i da se postavljalo pitanje da li je bolje da se šume uopšte ne diraju.

“Ali, sada je situacija drugačija i prihodi su znatno povećani, što govori da prostora za dobit ima u svim institucijama, ako će da se gazduje domaćinski. I da svi imaju korist od toga, naročito građani sa sjevera”, istakao je premijer.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *