Wall Street porastao drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu indeksi porasli drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju znatnom popuštanju inflacionih pritisaka u SAD-u, što bi omogućilo američkoj centralnoj banci manje agresivno zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones ojačao je 0,80 posto, na 33.973 boda, dok je S&P 500 porastao 1,28 posto, na 3.969 bodova, a Nasdaq indeks 1,76 posto, na 10.931 bod.

Snažan rast cijena dionica drugi dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da će izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u biti bolje nego što analitičari očekuju.

Taj će izvještaj biti objavljen u četvrtak, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je stopa inflacije na godišnjem nivou u decembru pala na 6,5 posto sa 7,1 posto u novembru.

Azijska tržišta: Investitori oprezni

Na azijskim se berzama u četvrtak trguje oprezno jer ulagači nisu voljni dodatno da rizikuju uoči objave izvještaja o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo znatno uticati na smjer svjetskih tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, pa se primakao rekordu u sedam mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 1,2 posto.

Izvor: SEEbiz/H

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *