Wall Street porastao, u fokusu poruke Feda

Dodajte komentar
Wall Street

Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su porasli jer ulagači očekuju popuštanje inflatornih pritisaka u SAD, što bi moglo da navede američku centralnu banku Fed na manje agresivno zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones ojačao je 0,56 odsto, na 33.704 boda, dok je S&P 500 porastao 0,70 odsto, na 3.919 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 odsto, na 10.742 boda.

Nakon blagog pada dan prije, juče su indeksi nadoknadili te gubitke jer se ulagači nadaju popuštanju inflatornih pritisaka i manje agresivnom Fedu idućih mjeseci.

U fokusu je bilo izlaganje predsjednika Feda Jeromea Powella na skupu pod pokroviteljstvom švedske središnje banke, no Powell se nije osvrnuo na monetarnu politiku.

Poručio je samo da je nezavisnost Feda ključna u borbi protiv inflacije.

„Svi pažljivo prate svaku riječ iz Feda, a Powell ovog puta zaista nije rekao ništa o tekućoj monetarnoj politici”, kaže Tim Ghriskey, strateg u Ingalls & Snyder.

Ali, čelnici Feda posljednjih dana poručuju da treba dodatno povećati kamate, pa i iznad 5 odsto, kako bi se suzbila inflacija.

Uprkos tome, ulagači se nadaju manje agresivnom Fedu. Na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u februaru povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na posljednjoj sjednici u 2022.

U četvrtak će biti objavljen izvještaj o potrošačkim cijenama u decembru u SAD-u, koje će vjerovatno pokazati da inflatorni pritisci i dalje popuštaju.

„Postoje neke naznake da se inflacija značajno smanjuje. Ulagači se nadaju da će to smanjenje biti dovoljno oštro da bi privuklo pažnju čelnika Feda”, kaže Ghriskey.

A krajem sedmice u SAD počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi idućih sedmica mogla znatno da utiče na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa zbog visoke inflacije i usporavanja rasta ekonomije u četvrtom tromjesečju pale za 2,2 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

A na evropskim burzama cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 odsto, na 7.694 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 odsto, na 14.774 boda, a pariški CAC 0,55 odsto, na 6.869 bodova.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *