Jovović: Lakše ćemo upoređivati troškove u bankama, račun moguće otvoriti i bez prebivališta

Dodajte komentar

Račun u banci od ponedjeljka 9. januara u Crnoj Gori mogu da otvore i građani koji nemaju mjesto prebivališta ili su lošeg materijalnog stanja, a moguća je i bolja uporedivost troškova naknada u različitim bankama.

Zakon o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, prebacivanju računa za plaćanje potrošača, i računu za plaćanje sa osnovnim uslugama od prekjuče je u primjeni. Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) su poručili da će zakon omogućiti brojne povoljnosti za potrošače.

Direktor Sektora za platni promet Centralne banke Crne Gore (CBCG) Andrija Jovović je gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” istakao da je usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama zakona o platnom prometu kao i Zakona o međubankarskim naknadama, Crna Gora svoj zakonodavni okvir u oblasti platnog prometa, u potpunosti uskladila sa regulativom Evropske unije.

Primjena ovog zakona, kako je kazao, najprije donosi mogućnost bolje informisanosti potrošača.

“Donosi lakšu uporedivost naknada povezanih sa računom za plaćanje, povećanje konkurentnosti na tržištu, smanjenje trškova i administrativnih zahtjeva prilikom prebacivanja računa iz banke u banku kao i razvoj inovacija u oblasti pružanja finansijskih usluga”, kazao je.

Sada račun u banci mogu da otvore i građani koji to do sada nijesu mogli.

“Zakon otvara mogućnosti i za one građane koji nijesu u stanju da otvore račun jer nemaju riješeno mjesto prebivališta ili su lošeg materijalnog statusa kao korisnici materijalnog obezbjeđenja, lične invalidnine, dodatka za njegu, pomoć i drugi”, kazao je.

Zakon se isključivo odnosi na fizička lica kao korisnike platnih usluga.

Građani će, kako je naveo Jovović, moći da uporede naknade u različitim banakama.

“Banke i drugi pružaoci platnih usluga su dužni da u predugovornoj fazi, prije zaključenja okvirnog ugovora o računu za plaćanje dužni su da klijentu dostave informativni dokument o naknada o uslugama koje klijente izlažu najvećim troškovima ili usluge koje klijent najčešće koristi. Građani na osnovu te dokumentacije mogu da uporede naknade kod različitih banka što do sada nije bio slučaj jer do sada nije bilo unificiranog informativnog dokumenta”, kazao je Jovović.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *