Kako je Luj Viton uspio da stvori osjećaj vrijednosti kod kupaca

Dodajte komentar

Šta je za vas brend? Primjera je mnogo. Od Coca Cole, preko Ikee, pa sve do luksuznog Luja Vitona. Svi oni važe za “brendove” zato što kupce čine da se osjećaju posebnim.

Ovaj tekst biće posvećen Luj Vitonu (Louis Vuitton) jer je u pitanju modni brend koji nije dostupan svakome, kao što je to slučaj sa proizvodima iz Coca Cole i Ikee.

Pokušaćemo da odgovorimo na pitanje šta je to što ljude tjera da kupuju i koriste skupe Luj Viton torbe, obuću, odjeću, aksesoare pa čak i ako ne pripadaju grupi ljudi koji važe za materijalno osigurane, iliti kako bi se danas reklo, bogate.

Luj Viton

Luj Viton – kompanija stara gotovo dva vijeka

Luj Viton je danas proizvođač luksuzne i skupe odjeće, ručno izrađenih putnih torbi visokog kvaliteta i skupih modnih detalja napravljenih od kože. Kompanija je osnovana u Parizu 1854. godine, i u početku je proizvodila kovčege (tvrde torbe) prije no što je postala čuvena po svojim putnim torbama koje su rađene po narudžbini.

Prve mušterije ove kompanije u većini slučajeva bili su pripadnici tadašnje evropske aristokratije. Ovo je tada bio značajan podatak koji je pomogao kompaniji da se u svijetu pozicionira kao proizvođač luksuzne robe.

Godina 1987. bila je prekretnica za ovu kompaniju jer se u tom trenutku spojila sa kompanijom Moet Hennessy, proizvođačem skupog konjaka i šampanjca. Na ovaj način nastala je najveća svjetska kompanija za proizvodnju luksuzne robe LVMH.

Luj Viton

Način poslovanja izdvaja Luj Viton

Ono što Luj Viton, pored kvaliteta o kojem svjedoče brojni korisnici ali i modni stručnjaci, izdvaja u odnosu na druge luksuzne i manje luksuzne brendove jeste način poslovanja. Objasnićemo to kroz plastičan primjer.

Jedan od najpoznatijih brendova brze mode, Zara, mogao bi nam biti primjer za upoređivanje. U Zarinim prodavnicama možete kupiti torbu po cijeni od 50 do 100 eura, od skaja i ostalih, ne tako dugotrajnih materijala. Ove torbe proizvode se u sumnjivim uslovima, šiju ih krojači koji nisu dovoljno plaćeni, od materijala koji štete životnoj sredini, distribuiraju se u velikim količinima, te se tako niko od onih koji tu torbu posjeduju ne osjeća pretjerano bitnim.

S druge strane, način poslovanja Luj Vitona nalaže ovom brendu da, osim praktičnosti prilikom proizvodnje torbe ispuni i druge uslove. Luj Viton torba nudi proizvod vrhunskog kvaliteta, od prirodnih materijala kojima se posvećuju prvo dizajneri, a zatim oni koji šiju i pažljivo distribuiraju torbe do mjesta na kom će se one prodavati. Takođe, ovaj brend prilikom kupovine svojim kupcima pruža potpuni ugođaj, od priče koja stoji iza njenog nastanka, do pomaganja stručnih lica prilikom izbora, preko osjećaja da ste zaista posebni dok sjedite i uz čašu dobrog šampanjca odlučujete koju ćete torbu da izaberete.

Posebne marketinške taktike

Ono po čemu se kompanija izdvaja jeste i jedna od najuspješnijih marketinških taktika da svake godine predstavi ograničenu kolekciju svojih proizvoda.

Na primjer, 2004. godine lansirana je torba Theda, koja je koštala 5.500 dolara i u početku se mogla kupiti samo u SAD-u, u prodavnici kompanije LV u njujorškoj Petoj aveniji. Nekoliko nedjelja poslije lansiranja ovog proizvoda, već je postojala lista čekanja za više mjeseci unaprijed.

Slična je situacija sa velikim brojem proizvoda koji izlaze iz fabrika ovog luksuznog brenda.

Slavne ličnosti, kao što je Dženifer Lopez, učestvuju u marketinškim aktivnostima kompanije, a proizvodnja je ograničena na lokacije u Francuskoj, Španiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Luj Viton

Zašto je otvaranje svake nove prodavnice izazov za sebe?

Luj Viton je počeo sa otvaranjem maloprodajnih objekata 1977. godine a sada ima preko 300 prodavnica širom svijeta. Međutim, sve ove prodavnice isključivo su u vlasništvu kompanije koja nema nikakve ugovore sa distributerima ili franšizama.

Zbog svega prethodnog, vjerujemo da otvaranje nove prodavnice predstavlja veliki izazov kao i da postoje standardi koji se moraju ispratiti zbog dugogodišnje tradicije.

Svaka radnja treba da posjeduje svoj upečatljivi dodir luksuza a da opet isprati imidž brenda.

Prodavnica u Tokiju – spoj muzeja, pozorišta i prodavnice

Jedna od nedavno otvorenih prodavnica je u Tokiju i stavlja akcenat na novi aspekt luksuza. Naime, ovdje se stavlja akcenat na atmosferu koja je opisana kao spoj muzeja, pozorišta i prodavnice.

Nalazi se u Roppongiju, dijelu grada u kome je noćni život najaktivniji, te je radnja dizajnirana u skladu sa tim.

Kupci u ovu prodavnicu ulaze kroz prostrani atrijum u kojem mogu da razgledaju kolekcije. Glavna atrakcija ove radnje su masivne kamene stepenice opasane mrežom od više stotina fiber-optičkih kablova koji trepere i otkrivaju niz apstraktnih slika. Gornji sprat je urađen poput noćnog kluba sa par tematskih djelova.

Međutim, najviše pažnje privlaći sama spoljašnjost zgrade. Na zgradi nema nijednog običnog prozora već ona sadrži 12,5 metara visok i 36 metara dugačak zid izgrađen od 40.000 staklenih cevi.

Arhitekte kažu da je ideja bila da se napravi misteriozna, treperava spoljašnjost prodavnice koja će mamiti ljude da u nju zakorače.

Naravno, ono što primjećujemo, pored upečatljive atmosfere o kojoj se vodilo računa, jeste i subjektivni osjećaj kupaca kada se nađu u njoj – koji je, prema mišljenju mnogih, ta vrijednost koju ovaj brend kod kupaca i onih koji bi voljeli da to postanu.

Na čelu LV – najbogatiji čovek svijeta

Ono što definitivno svjedoči uspjehu ovog brenda jeste što je čovjek koji na čelu, francuski biznismen Bernar Arno (predsjednik i izvršni direktor modne kuće Luj Viton), od kraja prošle godine prvi čovek na svijetu po bogatstvu. Moglo bi se reći da mu je ovaj način poslovanja i vođenja jedne kompanije doprinio ovakvom skoru.

Bernar Arno

Arno (73) je došao na vrh Forbsove liste milijardera sa neto vrijednošću od 191,2 milijarde dolara. Najveći dio njegovog imetka stiže iz konglomerata LVHM.

On je svoje bogatsvo sticao tokom pune četiri decenije. Nadimak “kralj svjetskog luksuza“ dobio je zbog linija modnih brednova koji se nalaze u njegovom vlasništvu.

Arno posjeduje polovinu poznatog francuskog modnog lanca, u čijoj se grupaciji nalazi Luj Viton, ali i još 70 poznatih svjetskih brendova. Luksuz mu je drugo ime, te se potrudio da u biografiju upiše vlasništvo nad brendovima Belvedere, Dom Perignon, Hennessy, Sephora, Fendi i Dior.

Izvor: BIZLife

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *