Žene i muškarci: Ko ulaže češće, ko ulaže bolje?

Dodajte komentar

Ženama je teže da naprave karijeru i zarađuju u prosjeku manje od muškaraca – negdje oko 20 odsto. Zato su više izložene riziku od siromaštva. Sve u svemu, žene su još uvjek izložene diskriminaciji, piše DW. U oblastima u kojima bi mogle da budu samostalne, često to ne rade. Recimo, kada se, radi o ulaganju sopstvenog novca.

Izgleda da je jedan od razloga to što žene misle da ne posjeduju dovoljno znanja o finasijama. Prema istraživanju Naučno-ekonomskog instituta (ZEW) razlog je prije nedostatak samopouzdanja nego nedostatak znanja. Doduše, postoje deficiti u znanju o finansijama – oni postoje i kod muškaraca – ali trećina žena procjenjuje svoje znanje kao manje nego što ono zaista jeste.

Često muž odlučuje o sticanju imetka

Žene često muškarcima dobrovoljno prepuštaju upravljanje finansijama. Čak dvije trećine žena širom svijeta prepuštaju dugoročne finansijske odluke muževima. To proizilazi iz istraživanja koje je 2019. sproveo UBS Wealth Management.

Žene ukupno investiraju manje od muškaraca. 27 odsto muškaraca posjeduju akcije, uložili su u fondove i druge hartije oid vrijednosti, dok je žena svega 18 odsto. Osiguravajuća kuća AXA je sprovela ovo istraživanje.

Skoro 12 miliona Njemaca investira u akcije i fondove tvrdi Njemački akcijski institut. Osam miliona su muškarci a četiri miliona žene. Taj trend se u posljednje vrijeme dodatno pojačao. Od 2011. udio muških akcionara porastao je za pet odsto, a ženskih za tri odsto.