Crnogorska i Barska plovidba će same platiti 8,8 miliona dolara kredita

Dodajte komentar

Crnogorska i Barska plovidba će 2022. godinu završiti u plusu i to većem nego 2021. godine, rekli su Pobjedi iz ovih brodarskih preduzeća. Obje su najavile da će 2023. godine iz sopstvenih sredstava platiti kreditne obaveze od 8,8 miliona dolara kineskoj Eksim banci.

Lani su to uradile prvi put, plativši devet miliona dolara glavnice, zahvaljujući povoljnijim cijenama vozarine.

Planovi

-Glavni planovi Crnogorske plovidbe za 2023. godinu su da brodovi plove bez neplaniranih zadržavanja i da obje polugodišnje rate isplatimo iz sopstvenih sredstava kazali su iz kotorske kompanije i podsjetili da su i 2022. u dvije polugodišnje rate koje dospijevaju u januaru i julu platili Eksim banci ukupno 5,2 miliona dolara. Naredna rata dospijeva 21. januara u iznosu od 2,55 miliona dolara.

-Zbog obaveznog boravka remonta brodova u brodogradilištima Turske i Italije brod je mirovao 70 dana, pa je teško očekivati da ćemo do roka dospjeća akumulirati dovoljno sredstava da ratu isplatimo odjednom. U skladu sa projekcijama priliva sredstava, ratu ćemo kompletirati iz nekoliko uplata naveli su iz kotorskog preduzeća. I Barska plovidba je 2022. u januaru i julu otplatila 1,91 i 1,88 miliona dolara.

-Akumulirali smo dovoljno sredstava da uplatimo 1,6 miliona eura na račun državnog trezora i 1,63 miliona eura na ime povraćaja duga državi, koja je uplatila Eksim banci rate dospjele u januaru i julu 2021. godine saopšteno je iz barske kompanije. Naredna rata dospijeva 21. januara i iznosi 1,87 miliona dolara, a iz Barske plovidbe navode da imaju para.

Rate

Brodovi Crnogorske plovidbe ,,Kotor i “Dvadeset prvi maj kupljeni su 2012. godine. Do sada je, što kroz učešće, što kroz kredit, otplaćeno 56,6 miliona dolara, od čega je Crnogorska plovidba uplatila 22,2, a Vlada 34,4 miliona dolara. Ostalo je još 12,4 miliona dolara duga Eksim bnanci, a zadnja rata dospijeva 21. januara 2025. godine.

Brodovi Barske plovidbe ,,Bar i ,,Budva preuzeti su 18. septembra i 8. oktobra 2014. godine iz brodogradilišta Jinling u Kini, kada je i počela njihova komercijalna eksploatacija. Iznos kredita je 46,4 miliona dolara sa kamatom od dva odsto, rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od pet godina. Do sada je otplaćeno 21,98 miliona dolara, od čega je država platila šest miliona.

Iz brodarskih kompanija najavljuju da su u plusu završili 2022. godinu.

-U ovom momentu, teško je dati preciznije podatke očekivanih konačnih finansijskih rezultata Crnogorske plovidbe za 2022. godinu, ali ono što je relevantno jesu podaci za devet mjeseci, po kojima imamo milion eura profita kazali su iz kotorskog preduzeća. Podsjetili su da su 2021. imali profit od 40 hiljada eura, a za 2022. očekuju da će biti 15 do 20 puta veći. Iz Barske plovidbe navode da nemaju preliminarne poslovne rezultate za 2022, ali očekuju znatno veći plus nego u 2021.

U Crnogorskoj plovidbi ističu da nije sve bilo u skladu sa očekivanjima sa početka 2022. godine.

-Sa jedne strane je došlo do pada vozarina, što je uslovilo pad prihoda u odnosu na plan, a sa druge je došlo do povećanja rashoda, u odnosu na 2021. i u odnosu na plan, zbog obaveze redovnih petogodišnjih remonta, dokovanja i ugradnje sistema za tretman balastnih voda na njima. Ovo se sve odvijalo u uslovima pojačanih inflatornih kretanja, naročito rashodne strane, prije svega kod servisnih i brodogradilišnih radova, rezervnih djelova, boje naveli su iz Crnogorske plovidbe.

Ugovori

Objasnili su da su vozarine u prvoj polovini 2022. bile na nivou druge polovine 2021, ali da je zbog njihovog kretanja u zadnjih pola godine teško prognozirati šta će biti u ovoj godini. U Barskoj plovidbi su zadovoljni poslovnom 2022, jer su ugovorene najamnine bile mnogo veće nego ranijih godina, ali ističu kako je u drugom polugodištu došlo do pada cijena vozarina, pa ne mogu sa sigurnošću prognozirati njihovo kretanje u 2023.

Iz Crnogorske plovidbe su naveli da su ugovore u 2022. godini sklopili sa brodarskim kompanijama iz SAD i potpuno zamijenili dugogodišnje unajmitelje Sea Pioneer London iz Velike Britanije.

-Dok su brodovi remontovani, raspisali smo tender i izabrali najpovoljnije ponuđače, a ugovori važe od prvog dana nakon izlaska brodova iz brodogradilišta. Ugovorene su, međutim, veće vozarine za brod ,,Kotor u junu, nego za “Dvadeset prvi maj u oktobru kazali su iz kotorske kompanije i dodali da je nastavljen pad cijena vozarina, pa su sada na nižem nivou od onoga što je kompanija ugovorila.

I Barska plovidba je promijenila unajmitelja brodova i od kraja 2021. i početka 2022. godine imaju ugovor sa danskom kompanijom Norden i zadovoljni su tom saradnjom.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *