Wall Street pao, tehnološki sektor pod pritiskom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks pali jer su zbog rasta prinosa na obveznice pale cijene dionica u tehnološkom i još nekim sektorima koji su vrlo osjetljivi na kretanja kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,11 posto, na 33.241 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 3.829 bodova, a Nasdaq indeks 1,38 posto, na 10.353 boda.

Prvog radnog dana nakon božićnih praznika cijene su dionica pale u šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u potrošačkom i komunikacionom.

To je posljedica žrasta prinosa na obveznice jer se očekuje duže razdoblje visokih kamatnih stopa dok ne oslabe inflacioni pritisci.

Azijska tržišta: Indeksi pali zbog nagađanja o daljim povećanjima kamatnih stopa

Na azijskim su berama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao zbog špekulacija u vezi daljeg povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,15 posto, prekinuvši dvodnevni pozitivni niz.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,3 i 2,1 posto. U Hong Kongu su, pak, porasle više od 1 posto.

Rast cijena dionica u Hong Kongu, gdje se zbog praznika danima nije radilo, zahvaljuje se jučerašnjoj najavi kineskih vlasti da će u januaru, nakon tri godine, ukinuti karantene za putnike koji ulaze u zemlju.

Ulagači se nadaju da bi se zbog toga ekonomske aktivnosti u gradovima mogle brzo normalizovati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *