Amandmani poslanika na budžet “teški” 170 miliona eura

Dodajte komentar

Na prijedlog budžeta za narednu godinu poslanici su do juče podnijeli 119 amandmana čiji je ukupni fiskalni efekat 170 miliona eura. Ukoliko bi se svi oni usvojili, deficit budžeta bio bi između devet i deset odsto, što je besmisleno, ocijenio je juče ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je istakao da je neto fiskalni efekat svih amandmana 141.513.000 eura, ali da je dodatni efekat na budžetsku rezervu 30 miliona.

– Planirali smo budžetski deficit od 5,9 odsto, što je krajnji gornji okvir koji može da izdrži domaću i međunarodnu provjeru u smislu održivosti i finansiranja deficita kod stranih partnera. 170 miliona eura novih obaveza za budžet je tri odsto dodatno, pa bi deficit otišao na osam do devet odsto, a znate i sami da je to besmisleno – rekao je juče Damjanović na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju.

Najveći dio amandmana se odnosi na kapitalni budžet, pa je Damjanović istakao da je jedini način da ih Vlada usvoji da postojeći kapitalni budžet linearno smanji 20 odsto.

– Ako postojeći kapitalni budžet smanjimo 20 odsto lineralno, to je 40 miliona eura. To smanjenje neće ugroziti nijedan projekat jer se oni svakako neće realizovati 100 odsto – tvrdi Damjanović.

Ministar odbio SNP

Ministar juče nije prihvatio amandman SNP-a, pojedinačno najveći po pitanju fiskalnog efekta, kojim je njegova partija tražila povećanje budžeta Zavoda za zapošljavanje za 45 miliona eura, kako bi se nezaposlenima mjesečno isplaćivala naknada od 100 eura.

– Razmišljaćemo o jednokratnoj pomoći tim licima tokom godine, u skladu sa finansijskom situacijom – rekao je Damjanović.

Prihvaćeno je sedam amandmana Vlade kojima se, pored ostalog, predviđa osnivanje Uprave za igre na sreću, obezbjeđuje novac za završetak gradnje stadiona na Cetinju i za unapređivanje vodosnabdijevanja u Nikšiću.

Vladimir Martinović (Demokrate) tražio je 600.000 eura iz tekuće budžetske rezerve za organizaciju Mosi igara u Kolašinu, što je Damjanović odobrio. Adnan Striković (SDP) podnio je 12 amandmana, od kojih je Vlada prihvatila osam. Podršku Vlade dobili su amandmani kojima je traženo 800.000 eura za gradnju fiskulturnih sala za dvije osnovne škole u Bijelom Polju i Cetinju, 400.000 eura za rekonstrukciju dječije bolnice na Cetinju, 450.000 eura za završetak puta, po 600.000 eura za više opština na sjeveru za utvrđenje korita Lima. Nije prihvaćen zahtjev da se poveća budžet Ministarstva poljoprivrede za osam miliona eura, niti da se opredijeli 2,2 miliona za nabavku opreme za stacionirane radare. Striković je tražio i 100.000 eura za održavanje manifestacije Montenegro beer fest, za rekonstrukciju puta Loznice – Rasovo – Gubavče 810.000 eura i 300.000 eura za izradu dokumentacije za obnovu zgrade od istorijske važnosti u Kolašinu, što je prihvaćeno.

Škole, putevi, crkve…

Prihvaćeni su amandmani Dragana Bojovića (DF) kojima je tražio 240.000 eura za eksproprijaciju imovine na putu Danilovgrad – Spuž preko Martinića, 1,7 miliona za biciklističke staze i 200.000 eura za izgradnju hrama Svete Petke u Danilovgradu. Milosava Paunović (SNP) tražila je 20.000 eura za gradnju spomenika Marku Miljanovom u Beranama, 220.000 eura za rekonstrukciju osam osnovnih škola u tom gradu, 250.000 za dvije škole u Budvi, te 250.000 za budžet Ministarstva poljoprivrede, što je Vlada prihvatila.

Prihvaćeni su zahtjevi Sulja Mustafića (BS) da se izdvoji tri miliona eura za rekonstrukciju puta Bar – Kamenički most – Krute, kao i milion eura za put Virpazar – Sutorman – Bar.

Odbor će se o preostalim amandmanima izjasniti danas, za kada je zakazana i sjednica Skupštine na kojoj se očekuje glasanje o budžetu za narednu godinu.

Parlament da bira članove Komisije za kontrolu javnih nabavki
Odbor je juče prihvatio i amandmane Moma Koprivice (Demokrate) kojima je tražio da parlament umjesto Vlade bira članove Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, na osnovu prijedloga Administrativnog odbora, a po prethodno objavljenom javnom pozivu. Ukoliko Skupština usvoji njegov prijedlog, prestaće mandat aktuelnim članovima Komisije.

Damjanović je prihvatio da parlament bira članove Komisije, navodeći da će to rasteretiti Vladu i predložio da kriterijum za izbor svih članova tog tijela budu tri, a ne jedna godina radnog iskustva u oblasti javnih nabavki, što je Koprivica odobrio. Za razrješenje članova Komisije dogovoreno je da važe isti uslovi kao do sada.

Odbor je prihvatio i prijedlog Koprivice za ograničenje limita jednostavnih javnih nabavki na najviše sedam odsto u odnosu na ukupni godišnji budžet za javne nabavke naručioca. Damjanović je tražio da se amandman povuče, ističući da bi takva norma napravila kolaps sistema, ali Koprivica to nije prihvatio već je tražio da u narednim danima nađu alternativno rješenje.

Prihvaćen je amandman Suade Zoronjić (Ura) da predsjednik Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki mora da ima položen pravosudni ispit, čemu se Damjanović protivio.

Bez doprinosa na zimnicu

Vlada je prihvatila amandman SNP-a, kojim se Upravi prihoda i carina omogućava da utvrdi prodajne vrijednosti udjela u pravnom licu kada je ona niža od tržišne, na sve prenose udjela izvršene od 1. januara 2018. godine. Prihvaćen je i amandman Branke Bošnjak (PZP) da se zimnica u iznosu do 450 eura oslobodi doprinosa na socijalno osiguranje.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *