Povećane potrebe preduzeća za likvidnošću i veća tražnja stanovništva za stambenim kreditima doveli su do rasta kreditnih zahtjeva u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CESEE), pokazuje najnovije istraživanje bankarskog kreditiranja koji je sprovela Evropska investiciona banka (EIB).

Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest mjeseci rasti, iako umjerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim sredstvima radi održavanja likvidnosti. Očekuje se pad kapitalnih investicija i zaduživanja stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite.

Takođe očekuju da će se uslovi kreditiranja u narednih šest mjeseci znatno pogoršati. Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posljedica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa.

“Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude. S druge strane, kreditni kvalitet je u proteklih šest mjeseci znatno unaprijeđen. Međutim, imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest mjeseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita”, navodi se u saopštenju EIB.

Debora Revoltela, glavna ekonomistkinja EIB ocijenila je da uprkos nepovoljnim ekonomskim očekivanjima, banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi ponovo izvještavaju o solidnom pristupu finansiranju zahvaljujući stalnim poboljšanjima u finansiranju kroz depozite stanovništva i privrede.

“U kontekstu pogoršanja globalnih uslova, banke predviđaju pooštrene uslove kreditiranja i pripremaju se za potencijalni rast problematičnih kredita”, rekla je ona.

Više od polovine prekograničnih bankarskih grupacija namjerava da zadrži sadašnji obim poslovanja, dok gotovo trećina planira da se selektivno širi. Međutim, 10 odsto bankarskih grupa (u poređenju sa nula u prethodnom istraživanju) signalizira namjeru da selektivno smanji obim poslovanja u regionu. Bez obzira na neizvjesnosti i rastuće rizike, većina međunarodnih bankarskih grupa i dalje je uvjerena u potencijal regiona.

Potpredsjednica EIB Liljana Pavlova istakla je da su istraživanja poput ovih, koja prate kretanja u bankarskom sektoru, ključna za razumijevanje budućih privrednih kretanja i finansijskih uslova u Evropi.

Izvor: Danas