Zašto uvijek treba da koristite godišnji odmor

Dodajte komentar

Živimo u svijetu fokusiranom na stalni rad, razvoj i inovacije. Zbog toga mnogi ljudi uzimaju sve manje dana godišnjeg odmora, ali da li to zaista donosi veću produktivnost?

Evropska agencija za rad (European Labour Authority) navodi četiri ključna razloga zbog čega uvijek treba koristiti cijeli godišnji odmor.

Smanjuje stres

Korištenje godišnjeg odmora vam omogućava da napravite neophodan odmor od stresa i zahtjeva na poslu. Pauza od sastanaka, rokova i drugih stresnih situacija može vam „pomladiti“ um, što znači da ste u zdravijem stanju kada se vratite na posao. Međutim, stres se obično vraća, zbog čega je važno koristiti godišnji odmor češće tokom godine. Redovne mini-pauze mogu poslužiti kao preventiva protiv problema kao što su depresija i „pregorijevanje“ na poslu, čime osiguravate mogućnost da se na najbolji način nosite s naporima tokom perioda intenzivnog rada.

Povećava produktivnost

Korištenje godišnjeg odmora može vas učiniti produktivnijim kada se vratite na posao. Ponekad vam distanciranje od problema omogućava da steknete novu perspektivu i daje vam nova, kreativna rješenja. Istraživanje Međunarodne fondacije za beneficije zaposlenih sugeriše da korištenje godišnjeg odmora poboljšava produktivnost zaposlenih i do 40 odsto i smanjuje rizik od bolovanja za 28 odsto. Dakle, ne samo da je korištenje godišnjeg odmora korisno za vas, već je korisno i za vašeg poslodavca, jer osigurava da dobiju najbolju, najproduktivniju verziju radnika.

Smanjuje rizik od zdravstvenih komplikacija

Svi imamo intenzivne periode na poslu – rokove koje treba ispoštovati, hitne sastanke koje treba obaviti i brzorastući broj mejlova na koje treba hitno odgovoriti. Istraživanja su pokazala da rad maksimalnim kapacitetom tokom dužeg perioda dovodi do većeg rizika od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, kao što su srčana oboljenja i moždani udar. Korištenje godišnjeg odmora je, stoga, neophodno za održavanje zdravog načina života.

Poboljšava ravnotežu između obaveza na poslu i van njega

Posvećenost i radna etika su važne osobine koje morate imati da biste uspjeli u karijeri. Međutim, lako je upasti u zamku stalnog angažmana – bilo da je to u kancelariji ili u kuće. Iako je posao važan, to ne bi trebalo da bude cijeli vaš život. Korištenje godišnjeg odmora može imati značajan pozitivan uticaj na vaš balans između posla i privatnog života, kao i na cjelokupno raspoloženje tako što vam daje više vremena da se povežete sa svojom porodicom, družite se i budete s prijateljima ili da odete na odmor koji ste oduvijek željeli.

Izvor: Evropska komisija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *