Novorođena djeca da dobiju do 1.000 eura

Dodajte komentar

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje podržao je juče jednoglasno prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se predviđa povećanje naknada za novorođenčad sa 109 na čak 1.000 eura.

Prijedlogom, koji je podnio poslanik Demokrata dr Albin Ćeman, predviđa se da novorođene bebe od 1. januara dobijaju jednokratnu pomoć u iznosu od 900 eura umjesto dosadašnjih 109, dok bi korisnici materijalnog davanja dobijali 1.000 eura.

Zakon bi se primjenjivao retroaktivno od 2020. godine što znači da bi sva djeca koja su se rodila od januara te godine imala pravo na isplatu razlike.

Naime, roditelji bi, kako je planirano, za djecu koja su se rodila od januara 2020. i koji su dobili jednokratnu nadoknadu u iznosu od 109 eura sada dobili razliku 791 euro, dok bi za korisnike materijalnog davanja ona iznosila 870 eura.

Poslanik dr Ćeman objasnio je da bi rok za podnošenje zahtjeva bio 90 dana.

– S obzirom da je Crna Gora prošlu godinu završila sa negativnim priraštajem što se prvi put desilo od kada se vodi statistika kao i to da vlada bijela kuga u 20 od 24 opštine i da je, prema podacima Unicefa, skoro svako treće dijete u prijetnji od siromaštva ovaj prijedlog zakona će kroz povećanje jednokratne nadoknade za novorođenčad značiti poboljšanje materijalnih uslova za pokrivanje osnovnih troškova novorođenog djeteta. Pored dječjih dodataka, besplatnih udžbenika, jeftinijih pelena, to je još jedna u nizu zakonskih izmjena koje je podnio naš klub, a u interesu su djeteta – kazao je dr Ćeman.

Na jučerašnjoj sjednici prošao je i prijedlog poslanika Ure Miloša Konatara koji je tražio da se u zakon o zdravstvenoj zaštiti uvede registar djece oboljele od autizma.

Iz Vlade su naveli da ne prihvataju taj prijedlog jer registar treba da bude u sklopu Zakona o zbirci podataka.

– Svjesni smo da uvođenje ovog registra neće riješiti problem, ali je bitan korak u prepoznavanju osoba sa autizmom u institucijama sistema – rekao je Konatar.

Prihvaćen je i prijedlog predsjednika Odbora da se organizuje konsultativno saslušanje oko nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je naišao na veliko negodovanje zaposlenih u zdravstvu. Ali ključna primjedba je bila da je po svim stavkama nejasan.

On, između ostalog, predviđa ukidanje dopunskog rada ljekara kod privatnika. A iz Ministarstva zdravlja su ranije objasnili da je u planu otvaranje ambulanti u popodnevnim satima u Kliničkom centru gdje bi doktori mogli da naplaćuju pregled.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *