Damjanović: Deficit projektovan na 5,9 odsto, biće potrebno još 700 miliona

Dodajte komentar

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, kazao je da deficit BDP-a projektovan na 5,9 procenata, za šta će, kako je rekao, biti potrebno 700 miliona nedostajućih sredstava.

“Nedostajuća sredstva su do 700 miliona eura. Komuniciramo sa partnerskim bankama. Imamo komunikaciju i sa Svjetskom bankom. Pokušaj da se stvore uslovi da se očuva životni standard građana i da se u mjeri mogućeg povećaju plate i penzije”, kazao je Damjanović na skupštinskom Odboru za ekonomiju.

Odbor za ekonomiju danas raspravlja o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu i Predlog odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu.

Budžet je, kako je naveo ministar, iskaz ekonomsko-finansijskog stanja u državi.

“Održiv je. Realno utemeljen. Čuva nivo životnog standarda građana. Mandatorni izdaci na istorijskom maksimumu, a tu se prije svega misli na penzije, socijalna davanja, dječje dodatke…”, kazao je on u toku sjednice.

Naveo je da imamo povećanje zarada u javnom sektoru.

“Zbog pogrešnih politika prethodne administracije dovedeni su situaciju da su bili planirani prihodi koji ne postoje, mi smo konzervativno sve to isplanirali. Privredni rast za sledeću godinu smo konzervativno planirali na oko četri procenta”, istakao je on.

Ministrar smatra da Crnoj Gori treba “apsolutna finansijska stabilnost”.

“Imamo uvećanje sredstava za FOND zdravstva a dugove smo sveli na nula. Ukidanje diprinosa za Fond zdravstva je bio antidržavni čin. Imamo iskorak u sredstvima za obeštećenje. Tu smo povećali obim sredstava. Nedostajuća sredstva su do 700 miliona eura. Komuniciramo sa partnerskim bankama. Imamo komunikaciju i sa Svjetskom bankom. Pokušaj da se stvore uslovi da se očuva životni standard građana i da se u mjeri mogućeg povećaju plate i penzije”, poručio je Damjanović.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *