Skupštinski odbor za ekonomiju od regulatora prošao samo AEM

Dodajte komentar

Agencija za elektronske medije (AEM) jedini je regulator koji je na jučerašnjem skupštinskom odboru za ekonomiju dobio zeleno svjetlo na finansijski izvještaj za prošlu i planove za iduću godinu.

EKIP

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Regulatorna agencija za energetiku i regulisanje komunalne djelatnost (REGAGEN), Komisija za tržište kapitala (KTK) nijesu dobile potrebnu većinu odbora na izvještaje za prošlu godinu, ali su svi poslanici digli ruku za njihove planove za 2023. godinu.

Zdenka Popović (Demokrate) smatra da je Državna revizorska institucija (DRI) različito tretirala EKIP i REGAGEN za iste nepravilnosti.

Predsjednik odbora Dejan Đurović (DF) je najavio da više neće čekati novi zakon o elektronskim komunikacijama, te da će na prvoj sjednici u januaru raspisati konkurs za dva člana Savjeta EKIP-a, koji umjesto pet ima dva člana.

Danilo Šaranović (Demokrate) smatra da su plate dominantne u troškovima EKIP-a. Predsjednik Savjeta EKIP-a Branko Kovijanić je kazao da je njegov koeficijent B4 22,48 najveći, dok je članovima Savjeta 22, što je u skladu sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

REGAGEN

Popović je prigovorila direktorki REGAGEN-a Milici Knežević i članu odbora Miroslavu Vukčeviću što se nepoštovanje zakona ne vidi iz njihovih, već iz izvještaja DRI. Konstatovano je da i njihov odbor radi u krnjem sastavu, jer je predsjedniku odbora Branislavu Preleviću istekao mandat, da je treći član penzionisan, pa je u tom tijelu samo još Vukčević. Na pitanje Đurovića kako odlučuju, Vukčević je odgovorio da odluke moraju biti jednoglasne, inače ne mogu biti donijete.

Na pitanje Đurovića u vezi mini hidroelektrana, Vukčević je odgovorio da oni trenutno prodaju struju između 80 i 100 eura po megavatsatu, dok je na tržištu cijena 300 eura, ocjenjujući da korist trenutno jedino ima Elektroprivreda. Naveo je da REGAGEN nije nadležan za podsticaje koji građani plaćaju za rad mHE, dodajući da je za to zadužena Vlada koja je takvu odluku donijela. Planom za iduću godinu predvidjeli su prihode od 1,57 miliona eura, ali ukazuju da bi finansiranje moglo biti ugroženo, imajući u vidu da nijesu dobili saglasnost Vlade na plan.

Đurović hoće Hepi i zabranu za Gradsku TV

Interesovanje poslanika smanjeno je nakon dva sata rasprave, pa su se manje bavili izvještajima Komisije za tržište kapitala. Pitanja za predsjednika Savjeta AEM-a Branka Boškovića odlučili su da ostave za današnju sjednicu, ali je predsjednika odbora Dejana Đurovića interesovalo da li AEM planira da iduće godine ukine zabranu Hepi TV.

– Savjet ima nadležnost da vodi računa o poštovanju programskih standarda, jer imamo veliki broj medija iz regiona. Mi smo tokom 2021. godine uveli mjeru zabrane za tri programska sadržaja za TV Hepi po osnovu govora mržnje na osnovu međunarodne konvencije o prekograničnoj televiziji – kazao je Bošković, dodajući da ne mogu usvajati mjere na osnovu očekivanja, već da računa da se standardi poštuju.

Na konstataciju Boškovića da crnogorski mediji zaslužuju pohvalu, jer drže visok standard, Đurović je odgovorio da ne kontrolišu Gradsku televiziju, dodajući da to kako se odnose prema DF-u zaslužuje doživotnu zabranu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *