Novi detalji afere FTX: Bankman-Frid na lobiranje potrošio 40 miliona dolara

Dodajte komentar

Sam Bankman-Frid, osnivač kriptomenjačnice FTX, bio je vrlo aktivan politički donator, koji je samo u ovom ciklusu izbora u SAD upumpao 40 miliona dolara u poltičke kampanje Demokrata.

Njegovi doprinosi su sada pod lupom jer su federalni tužiocu u utorak naveli da je Bankman-Frid prekrišo zakone o finansiranju kampanja tako što je prikupljao donacije iz svog hedž fonda, Alameda Research, i lažno ih prijavio da potiču od drugih ljudi.

Njegovu velikodušnost prema demokratskim kandidatima u protekle dvije godine nadmašio je jedino Džordž Soroš. Bankman-Frid tvrdi da je dao isto toliko i GOP-u, ali preko neprofitnih grupa koje nisu obavezne da otkrivaju svoje donatore. Veliki dio novca koji je Bankman-Frid dao otišao je super PAC-ovima.

Ove grupe, koje mogu prihvatiti neograničene pojedinačne i korporativne doprinose moraju ostati formalno odvojene od kampanja dok objavljuju oglase ili sponzorišu druge narative.

Podaci federalnih kampanja pokazuju da je Bankman-Frid ukupno dao 7 miliona dolara dvijema glavnim super PAC-ima koji podržavaju demokratske kandidate za Kongres na izvorima ove godine. Takođe je novac davao i grupama fokusiranim na izlaznost birača i, u određenim slučajevima, izdavajao milione za veoma specifične političke trke.

On je takođe obezbedio 95 odsto sredstava za Protect Our Future, novonastalu super PAC orijentisanu na demokrate koja je podržala širok spektar kandidata i ciljeva. Predstavnici organizacije opisali su je kao posvećenu principima efikasnog altruizma, pristupu filantropiji koji nastoji da iskoristi podatke za efektivnu raspodjelu novca, u mnogim slučajevima za dugoročne prijetnje. Među uzrocima koje su zagovarali kandidati koje podržava Protect Our Future bila je spremnost na pandemiju.

Ova organizacija potrošila je više od 10 miliona dolara podržavajući neuspješne kandidate demokrata u trci za mjesto u Predstavničkom domu SAD u Oregonu. Kandidat, Kerik Flin, pristalica je filozofije efektivnog altruizma za koju se kaže da je vodila davanje PAC-a. (Izgubio je predizbore od državnog poslanika Andree Salinasa, koji je pobijedio na opštim izborima.)

Bankman-Frid je priznao da u intervjuima tokom proteklih nekoliko nedelja da je filantropija koju preduzimaju kompanije, uključujući i njegovu, često osmišljena da izazove dobar PR.

Njegova želja da proširi svoje resurse evidentna je u broju političara koje je podržavao. Dao je doprinos kampanjama za više od 60 saveznih kandidata, uključujući članove obije stranke u svim dijelovima SAD. Za razliku od svojih donacija super PAC-ovima, Bankman-Fried je naišao na ograničenja u ovim doprinosima. Savezni zakon kaže da pojedinačni donatori mogu dati do 2.900 dolara direktno odobru kanditata za svake izbore – što znači jednom na predizborima i ponovo na opštim, za najviše 5.800 dolara po ciklusu.

(Izvor: WSJ)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *