Crna Gora peta najsiromašnija država u Evropi po kupovonoj moći građana

Dodajte komentar

Crna Gora je u 2021. godini bila peta najsiromašnija država u Evropi prema iznosima bruto domaćeg proizvoda po stanovniku prema individualnoj potrošnji, novi su podaci Uprave za statistiku Monstat.

Prema harmonizovanim podacima Eurostata, od Crne Gore su jedino siromašnije Srbija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija. Istovremeno, Crna Gora je na samo 46 odsto prosjeka Evropske unije.

U pogledu BDP i individualne potrošnje po stanovniku, statistika govori da je najbolji život u Luksemburgu (144 odsto – 44 iznad prosjeka EU), u Norveškoj (126), Njemačkoj (120), te na Islandu, Švajcarskoj i u Danskoj (po 119).

“Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 268% evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 57% prosjeka EU”, precizirali su iz Monstata

Kada je riječ o regionu, Hrvatska kao članica EU ima najveću kupovnu moć od 70 odsto prosjeka EU. U Srbiji je taj nivo na 44 odsto evropskog prosjeka, u Sjevernoj Makedoniji na 42 odsto, Bosni i Hercegovini na 33 odsto, dok je Albanija procijenjen na 32 odsto evropskog prosjeka.

“Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku zemalja članica EU prema konačnim podacima, kretala se u rasponu od 65% prosjeka EU u Bugarskoj do 144% prosjeka EU u Luksemburgu”, precizira se u izvještaju Monstata.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *