Bankar podcast: Nebojša Šćekić, izvršni direktor Sava osiguranja i predsjednik CEO Foruma AMM

Dodajte komentar

Gost nove epizode Bankar podcasta je Nebojša Šćekić, izvršni direktor Sava osiguranja i predsjednik CEO Foruma Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

“Tržište osiguranja u Crnoj Gori je stabilno”, kazao je on gostujući u Bankar podcastu i dodao da je korona kriza uticala na taj sektor.

“Mi smo dokazali da nam je finansijski sistem stabilan. Jedna smo od rijetih branši koja u ovim kriznim vremenima nije podizala cijene, ne zbog toga što smo visoko profitabilni već zbog toga što smo svjesni da poslujemo na tržištu gdje je osiguranje po glavi stanovnika nisko u odnosu na zemlje Evropske unije”, rekao je Šćekić.

Statistika pokazuje da je u Evropskoj uniji prosjek osiguranja po glavi stanovnika veći od dvije hiljade eura, dok je kod nas oko 150 eura.

“Taj podatak oslikava kakav je odnos. Međutim, najbolje je porediti se sa zemljama u okruženju. U Sloveniji je prosjek osiguranja po glavi stanovnika najveći i to oko 1,300 eura, dok su ispod nas BiH i Sjeverna Makedonija”, naveo je naš sagovornik.

U Crnoj Gori, kaže Šćekić, dominiraju neživotna osiguranja dok životna osiguranja učestvuju svega 20 odsto u ukupnom procentu.

“Tih 20 odsto su donijele banke od onog trenutka kada su odlučile da traže obavezno životno osiguranje kao uslov za odobravanje određenih kredita”, rekao je on.

Izvršni direktor Sava osiguranja kaže da svi u društvu moraju da rade više na širenju svijesti stanovništva o osiguranju.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *