CBCG: Banke klijentima ponudile fiksne kamate ili privremeno zamrzavanje EURIBOR-a, oprez s novim zaduživanjima

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore je dopisom je upozorila sve banke na obavezu da prije zaključivanja ugovora potrošačima u pisanoj formi pruže informacije o bitnim karakteristikama predloženog kreditnog proizvoda.

Kako je rečeno portalu Bankar iz vrhovne monetarne institucije, takav dokument uključivaće ukupne troškove kredita te posebno efekte koje bi rast EURIBOR-a mogao da ima za potrošača, uključujući i posljedice neispunjavanja obaveza prema kreditorima.

„CBCG preporučuje da potrošači na osnovu odgovarajućih informacija i pojašnjenja, pruženih od strane ovlašćenih službenika banke prije zaključivanja ugovora o kreditu, donose ekonomski opravdane odluke prilagođene njihovim potrebama i finansijskom stanju“, upozoravaju iz ove institucije.

Preduzete mjere

Kada je riječ o postojećim klijentima, posebno onim koji su zaduženi uz promjenljive kamatne stope, iz CBCG podsjećaju da su se još u septembru sastali sa predstavnicima crnogorskih banaka kako bi učinili što je u njihovoj moći za očuvanje finansijske stabilnosti. Već tada je bila jasna tendencija rasta EURIBOR-a kao referentne kamatne stope koju crnogorske banke koriste prilikom obračuna kredita sa varijabilnom kamatnom stopom, i da će kretanje ovog faktora – kao posljedica ponude i tražnje – biti teško za predvidjeti, te da će najviše zavisiti od politike Evropske centralne banke (ECB). Na pomenutom sastanku je dogovoreno da banke što prije pripreme programe zaštite onih potrošača koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, i to kroz mogućnost prelaska na pozajmice koje imaju fiksnu kamatu.

„Programi banaka u načelu uključuju informisanje klijenata o nastalim događajima i posljedicama koje oni mogu izazvati na mjesečne obaveze klijenata, sa mogućnošću aneksiranja postojećih ugovora o kreditu i prelaska na fiksnu kamatnu stopu za klijente koji se odluče za ponuđenu opciju. Ostale mjere podrazumijevaju oslobađanje klijenata dodatnih troškova aneksiranja kredita, kao i mogućnost fiksiranja stope EURIBOR-a za određeni vremenski period“, naveli su iz CBCG.

Nakon što su banke dostavile ove planove, od onih sa najvećim iznosom kredita s varijabilnom kamatnom stopom su zatražene dodatne informacije o mjerama zaštite klijenata koje su već primijenjene.

„Na osnovu dobijenih odgovora zaključuje se da su navedene banke sprovele usvojene mjere zaštite klijenata. Odluku o potrebi preduzimanja daljih mjera od strane Centralne banke donijeće Savjet CBCG“, zaključuju iz CBCG.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *