Na Bahamima uhapšen Bankman-Fried osnivač FTX-a

Dodajte komentar

POlicija na Bahamima uhapsila je Sama Bankman-Frieda, osnivača propale mjenjačnice kriptovaluta FTX, rekao je državni tužilac te zemlje. Danas će se pojaviti pred sudom za prekršaje na Bahamima, rekle su vlasti te karipske zemlje. Policija je rekla da je Bankman-Fried uuhapšen ićen zbog “finansijskog prekršaja” protiv zakona u SAD-u i na Bahamima.

FTX je u novembru podnio zahtjev za stečaj u SAD-u, zbog čega mnogi korisnici nijesu mogli da povuku svoja sredstva. Nije jasno koliko će ljudi koji imaju sredstva u mjenjačnici dobiti natrag na kraju stečajnog postupka, iako su mnogi stručnjaci upozorili da bi to mogao biti mali dio onoga što su deponovali. Mjenjačnica FTX omogućila je korisnicima da trguju normalnim novcem za kriptovalute poput bitcoina.

Bankman-Fried biće zadržan u pritvoru “u skladu s nacionalnim Zakonom o izručenju”, rekao je državni tužilac Bahama u izjavi.

“Ranije ove večeri, vlasti Bahama uhapsile su Samuela Bankman-Frieda na zahtjev vlade SAD-a, na osnovu zapečaćene optužnice koju je podigao Južni okrug Njujorka. Očekujemo da ćemo pokrenuti optužnicu ujutro i da ćemo imati još toga za reći u to vrijeme”, objavila je kancelarija američkog državnog tužioca na Menhetnu.

Wall Street preduzima mjere

Regulatori Wall Streeta takođe su rekli da će preduzeti mjere protiv Bankman-Frieda.

“Pohvaljujemo naše partnere u sprovođenju zakona što su radili na osiguranju hapšenja Sama Bankman-Frieda na Bahamima na osnovu saveznih kaznenih optužbi”, rekao je zvaničnik američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) Gurbir Greval u izjavi.

“Komisija je zasebno odobrila optužbe koje se odnose na kršenje naših zakona o hartijama od vrijednosti od gospodina Bankman-Frieda, koje će biti javno podnesene sjutra u južnom okrugu Njujorka”, dodao je.

Odvjetnik Bankman-Frieda nije odmah odgovorio na zahtjev BBC-a za komentar.

Kako je sve propalo?

FTX je osnovao 2019. Bankman-Fried, bivši trgovac s Wall Streeta i bivši Googleov zaposleni Gary Wang. Kriptomjenjačnica je postala druga najveća kriptoberza na svijetu, trgujući s oko 10 milijardi dolara kriptovaluta dnevno.

Bankman-Frieda nekada su smatrali mladom verzijom legendarnog američkog investitora Vorena Bafeta, a još krajem oktobra imao je neto bogatstvo procijenjeno na više od 15 milijardi dolara. Postao je dobro poznat u Vašingtonu kao politički donator, navodno podupirući prevenciju pandemije i poboljšanu kriptoregulativu.

No, 11. novembra FTX je podnio zahtjev za zaštitu od bankrota nakon što su korisnici povukli 6 milijardi dolara s platforme u tri dana, a konkurentska burza Binance odustala je od dogovora o spašavanju, podsjeća Index.

U isto vrijeme, Bankman-Fried dao je ostavku na mjesto izvršnog direktora FTX-a. Prema prošlomjesečnom sudu, FTX duguje svojim 50 najvećih povjerilaca gotovo 3.1 milijardu dolara.

U nizu intervjua i javnih istupa posljednjih sedmica, Bankman-Fried je priznao da su u kompaniji počinjene greške, ali se nastojao distancirati od optužbi za nezakonite aktivnosti. “Nikada nijesam pokušao da učinim prevaru”, rekao je na Dealbook Summitu New York Timesa krajem prošlog mjeseca.

Kolaps FTX-a dogodio se tokom burne godine za industriju kriptovaluta. Ove godine bitcoin je izgubio više od 60% svoje vrijednosti, dok su ostale kriptovalute takođe pale.

(Index)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *