Crna Gora i Hrvatska potpisale međucarinski Memorandum o elektronskoj razmjeni podataka

Dodajte komentar

Jačanje partnerske mreže, smanjenje carinskih prevara, ubrzanje carinskih postupaka na granici, pojednostavljenje i olakšanje drumskog saobraćaja između Crne Gore, Hrvatske i Evropske unije, ključni su ciljevi juče potpisanog memoranduma dvije zemlje.

Kako je rečeno iz Uprave prihoda i carina, sporazum o razumijevanju o elektronskoj razmjeni podataka potpisan je s partnerskom Carinskom upravom Republike Hrvatske tokom CEFTA konferencije “Odskočna daska ka jedinstvenom tržištu EU”, koja je održana u Briselu.

Vršilac dužnosti direktora UPC Vladimir Bulajić izjavio je da se potpisivanjem Memoranduma sa kolegama iz Hrvatske, kao i ranije potpisanog sa Upravom carina Italije o razmjeni podataka putem SEED sistema, “daje puni doprinos saradnji carinskih službi, čiji je osnovni zadatak i misija osiguravanje potrebne ravnoteže između zaštite društva sa jedne strane i olakšavanja trgovine, sa druge strane”.

“Formiranje zajedničke radne grupe koja će pratiti sprovođenje ovog memoranduma, kao i druga faza u kojoj će doći do uzajamne razmjene podataka, omogućiće postizanje efikasnije borbe protiv carinskih prevara i smanjenje prekograničnog krijumčarenja roba. Takođe, doći će do efikasnijeg rada carinskih službenika, kompletnije i svrsishodnije analize rizika, kao i smanjenja zadržavanja teretnih prevoznih sredstava na graničnim prelazima. Želim da se zahvalim kolegama koje su učestvovale u izradi ovog Memoranduma, CEFTA sekretarijatu i SEED timu na podršci, kao i transportnoj zajednici EU – Zapadni Balkan”, dodao je on.

Bulajić je najavio da će carinske službe Crne Gore i Hrvatske nastaviti dugogodišnju uspješnu saradnju.

Nakon potpisivanja memoranduma, učestvovao je na panel diskusiji “Olakšavanje trgovine robom po modelu EU – oblikovanje budućnosti zemalja CEFTA u EU”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *