Ibrahimović traži da To Montenegro predloži model izlaska iz krize

Dodajte komentar

Očekujem da, uz institucionalnu podršku ministarstva kapitalnih investicija, uz ozbiljnu argumentaciju i kvalitetan elaborat koji bi razmotrili sa Agencijom za zaštitu konkurencije predložite model izlaska iz krize, koristeći mehanizme koji su u okviru zakonske regulative, poručio je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović u toku sastanka sa predstavnicima menadžmenta kompanije To Montenegro.

Kako je saopšteno iz resora, Ibrahimović i državni sekretar Admir Šahmanović sa saradnicima, posjetili su sjediše kompanije To Montenegro gdje su se sastali sa predstavnicima menadžmenta i članovima odbora direktora kako bi razgovarali o otvorenim pitanjima u nacionalnoj avio-kompaniji, ali i planovima rukovodstva za naredni period.

Na početku sastanka, kako je saopšteno,  predsjednik odbora direktora Pavle Ljesar i vršiteljka dužnosti direktorice Dragana Frantov predstavili su rezultate poslovanja kompanije u ovoj godini, sa osvrtom na uspješno poslovanje tokom turističke sezone.

Kako su predstavnici menadžmenta ukazali, uz sva ograničenja i otežane uslove poslovanja, kompanija se može pohvaliti dobrim rezultatima, tako je u ovoj godini prevezeno 350 hiljada putnika.

Iz resora navode da je današnji razgovor bila prilika da sagovornici razmijene stavove vezano za izazove pred kojima je ova kompanija, ali i o određenim modelima prevazilaženja situacije u kojoj se nalazi.

“Kao mlada kompanija, koja se sa ograničenom i nedovoljno razvijenom flotom bori za svoje tržište, To Montenegro ima potencijala da se razvija, ali je za realizaciju investiciono razvojnog plana potrebna podrška države”, jedan je od zaključaka sastanaka.

Prema podacima koje su predstavili iz menadžemnta kompanije, činjenica je da su i mnogo veće nacionalne avio-kompanije uslije krize izazvane naprije pojavom pandemije COVID-a, a zatim i energetskom krizom koja je i dalje aktuelna, održale svoje poslovanje uz državnu pomoć.

„Uz sve izazove sa kojima se suočava kompanija, ohrabruju podaci koje sam danas imao prilike da čujem, ali i optimizam i ambicija koju pokazuje menadžment nacionalnog avio-prevoznika. Svi smo svjesni koliko je za Crnu Goru, kao turističku destinaciju, važno da bude saobraćajno kvalitetno povezana, naročito kada je u pitanju vazdušni saobraćaj i avio-dostupnost naše države tokom čitave godine. Tu dileme nema, međutim, očekujem da, uz institucionalnu podršku ministarstva kapitalnih investicija, uz ozbiljnu argumentaciju i kvalitetan elaborat koji bi razmotrili sa Agencijom za zaštitu konkurencije predložite model izlaska iz krize, koristeći mehanizme koji su u okviru zakonske regulative“, naglasio je Ibrahimović dodajući da je pozitivan podatak da kompanija svoje obaveze ispunjava pravovremeno, naročito kada su u pitanju obaveze prema Aerodromima Crne Gore.

“Na kraju želim da istaknem da je za pitanje budućeg funkcionisanja nacionalnog avio – prevoznika potrebno sistemsko rješenje, koje mora biti bazirano na racionalnim i realnim planovima jer nas iskustva iz prošlosti dodatno obavezuju na pozornost kod donošenja odluke o daljem održivom poslovanju kompanije”, zaključio je Ibrahimović.

Ministar se danas susreo i sa izvršnim direktorom Aerodroma Crne Gore Vladanom Draškovićem i njegovim zamjenikom Petrom Radulovićem.

“MKI svjesno je značaja i vrijednosti ACG za cijelu državu i tim prije treba donijeti konačnu odluku o modelu dalje valorizacije ove državne kompanije”, ocijenio je potpredsjednika vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija.

“Valorizacija ACG, u svakom slučaju, mora donijeti povoljne rezultate državi, građanima i cjelokupnoj privredi”, naveo je Ibrahimović i dodao da je “zajednički cilj modernizacija aerodroma sa sveobuhvatnim unapređenjem infrastrukture”, koja treba što treba da rezultira što većim prometom putnika i saobraćaja.

Podaci ACG koji su predočeni ukazuju da je kompanija tokom prvih 11 mjeseci opslužila više od 1,8 miliona putnika, što je 70 odsto prometa u odnosu na rekordnu, predpandemijsku 2019. godinu. U ukupnom rezultatu posebno se izdvaja uspjeh Aerodroma Podgorica koji je ostvario promet putnika od čak 97 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je Aerodrom Tivat zbog dobro poznatih geopolitičkih razloga, zabilježio promet od oko 50 odsto putnika u odnosu na tri godine ranije.

Iz uprave ACG su izrazili spremnost da, u skladu sa mogućnostima i podrškom resornog ministarstva i Vlade, i dalje budu maksimalno kooperativni u misiji realizacije postavljenih ciljeva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *