Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija

Dodajte komentar
Foto: downtoearth.org

Globalna ekonomija će 2023. vjerovatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar.

“Globalna ekonomija usporava, a rizici su na donjoj strani”, napisao je glavni globalni ekonomista Morgan Stanleyja Set Karpenter u novoj bilješci, dodajući da smo “na pragu labave definicije recesije”.

A s obzirom na opštu prirodu usporavanja, “razlika između recesije i ekonomije bez recesije biće pomalo mutna”, rekao je Karpenter za Yahoo Finance Live.

On takođe predviđa daljnje usporavanje potrošačke potrošnje i tržišta nekretnina u Sjedinjenim Državama. Istovremeno, rekao je, rast u Evropi i Kini biće u najboljem slučaju mješovit.

Ekonomista predviđa rast globalnog BDP-a od mršavih 2,2% u 2023, s rastom BDP-a SAD-a od samo 0,5%, eurozone s padom od 0,2%, a Kine potencijalnim rastom od 5% kako se njena ekonomija ponovo otvara nakon stroge pandemije COVID-a.

Kao dio zahlađenja u SAD-u, Karpenter predviđa da će tržište rada stvoriti manje od 100.000 radnih mjesta mjesečno u odnosu na 200.000 mjesečno koliko je ostvareno 2022.

On nije jedini koji predviđa ekonomsku propast 2023.

Citi očekuje da će eurozona i Velika Britanija ući u recesiju do kraja ove godine. Prema glavnom ekonomistu Natanu Šicu, SAD će ući u recesiju do sredine 2023. budući da potrošači i preduzeća osjećaju puni učinak viših kamatnih stopa Federalnih rezervi.

BNP Paribas je u međuvremenu takođe zacrtao težak put pred globalnim gospodarstvom.

“Očekujemo pad rasta globalnog BDP-a u 2023, predvođen recesijom u SAD-u i eurozoni, s rastom ispod trenda u Kini i mnogim tržištima u nastajanju”, rekao je strateški tim BNP-a u vlastitoj bilješci ovog mjeseca.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *