Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža nego ikada

Dodajte komentar
Beč

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, pa pored uobičajenih kuvara sada nedostaju i elektromehaničari, diplomirani inženjeri i radnici u špediciji.

Takođe nedostaju knjigovođe, medicinske sestre, kao i kadrovi u tehničkim zanimanjima.

Savezna lista zanimanja u kojoj postoji deficit radne snage sadrži 100 profesija, a uz to postoji i 58 na regionalnim listama.

– Značajnim proširenjem liste deficitarnih zanimanja, pojačavamo naše napore da na što bolji način riješimo problem nedostajuće kvalifikovane radne snage – naglasio je ministar privrede i rada Martin Koher.

On je ukazao da takozvana crveno-bijelo-crvena karta treba da olakša dolazak radne snage iz inostranstva za deficitarna zanimanja. Ove godine je u prvih deset mjeseci izdato 1.890 takvih radnih i boravivših dozvola, duplo više nego 2021. godine.

Ministarstvo privrede i rada objašnjava da za deficitarnu radnu snagu postoji mogućnost lakšeg dobijanja crveno-belo-crvene karte i time pristup tržištu rada.

Svake godine, na kraju godine, Ministarstvo rada objavljuje listu deficitarnih zanimanja za iduću godinu. Prošle godine se na saveznoj listi našlo 66 deficitarnih zanimanja, a na regionalnoj 60.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *