Makhlouf: ECB će vjerovatno povećati kamatne stope za pola poena u decembru

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) vjerovatno će povećati kamatne stope za pola poena ovog mjeseca, prema članu Upravnog savjeta Gabrielu Makhloufu, i tako usporiti tempo povećanja stopa nakon što se inflacija prvi put u godinu i po dana pokazala umjerenom.

Povećanje od 50 baznih poena je “otprilike gdje ćemo završiti”, rekao je Makhlouf novinarima u ponedjeljak u Dablinu, rekavši da će, ako je to slučaj, na narednim sastancima uslijediti druga povećanja. On sam smatra da je korak od pola poena “neophodan minimum” u procesu spuštanja inflacije ka ciljnoj vrijednosti od dva odsto sa nivoa pet puta većeg od sadašnjeg.

On, međutim, nije isključio veće podizanje, u zavisnosti od toga šta pokažu najnovije kvartalne ekonomske projekcije, koje se takođe očekuju ovog mjeseca.

“Moramo da budemo otvoreni za to da kamatne stope prelaze na restriktivnu teritoriju na određeni period”, rekao je šef irske centralne banke. “Preuranjeno je govoriti o krajnjoj tački za referentne stope usred preovlađujućih nivoa neizvjesnosti.”

Nakon povećanja od 75 baznih poena na posljednja dva sastanka, čini se da su zvaničnici ECB sve otvoreniji za blaži potez na posljednjem ovogodišnjem okupljanju u decembru. Makhloufovi komentari se poklapaju sa komentarima kolega, uključujući Francuza Francois Villeroy de Galhau, koji je u nedelju rekao da se zalaže za korak od 50 baznih poena.

S obzirom na to da su Federalne rezerve takođe spremne da ublaže bitku sa rastućim potrošačkim cijenama, tržišta procjenjuju da će i ECB povećati stope za oko pola poena.

“Ako pogledamo kakve se odluke očekuju od ECB, vidimo u decembru manji rast od onog na posljednja dva sastanka“, rekao je u ponedjeljak šef portugalske centralne banke Mario Centeno.

Ali dok sve ukazuje da bi dugoočekivani vrhunac inflacije u 19-članoj eurozoni mogao doći u ovom kvartalu, on je rekao da ECB mora ostati odlučna.

“Moramo da nastavimo da prenosimo tržištima da ECB neće oklijevati da se bori protiv inflacije na nivou koji i danas imamo”, rekao je Centeno.

Jedan od argumenata za usporavanje tempa povećanja stopa je vjerovatnoća ekonomskog pada u eurozoni, izazvanog ratom u Ukrajini i skokom cena energije koji je uslijedio.

Govoreći kasnije u ponedjeljak za Bloomberg TV, Makhlouf je rekao da će valutni blok vjerovatno doživjeti “tehničku recesiju” u ovom kvartalu i u prva tri mjeseca 2023. godine, ali da bi to povećanje stope trebalo da se nastavi.

Komentarišući proces poništavanja biliona eura kupovine obveznica usvojenih kao podsticaj poslednjih godina (što je tema za diskusiju na sastanku ECB sledeće nedjelje), on je rekao da se zalaže za datum početka na kraju prvog kvartala ili početkom druga.

“Moje mišljenje je da to treba raditi oprezno, pažljivo i predvidljivo”, rekao je Makhlouf o takozvanom kvantitativnom pooštravanju. “Više bih volio da počnemo polako i ostavimo prostor za ubrzanje po potrebi”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *