Region sve više trguje u BiH

Dodajte komentar

Strani državljani su za deset mjeseci ove godine podnijeli 191.930 zahtjeva za povrat poreza u BiH, što je za skoro 50.000 više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Uprave za indirektno oprezivanje BiH, vrijednost podnesenih zahtjeva za ovih deset mjeseci iznosi 57.863.362 KM (28,93 miliona eura), dok je PDV iznosio 8.407.497 KM (4,2 miliona eura).

“U istom periodu prošle godine broj zahtjeva je bio 143.679, a vrijednost sa PDV-om 38.018.350 KM (19,01 milion eura), dok je iznos PDV-a bio 5.524.033 KM (2,76 miliona eura)”, navode iz UIO BiH za Nezavisne novine.

Kako ističu, u Bosni i Hercegovini su najviše kupovali građani susjednih zemalja – Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće se radi o robi široke potrošnje.

Kada je riječ o graničnim prelazima, najviše zahtjeva je ovjereno na graničnom prelazu Orašje sa Hrvatskom, i to 23.495, u ukupnoj vrijednosti od 7.529.866 KM (37,65 miliona eura), dok je PDV iznosio 1.094.083 KM (545.000 eura).

Kako navode, postupak za ostvarivanje prava na povrat PDV-a strani državljanin pokreće podnošenjem zahtjeva za povrat.

“Zahtjev za povrat PDV-a podnosi se na obrascu PDV-SL-2, koji popunjava obveznik – prodavac, na zahtjev kupca – stranog državljanina u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju prodavac daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji. Prodavac svojim potpisom i pečatom ovjerava obrazac PDV-SL-2”, navode iz UIO BIH .

Strani državljani koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a su fizička lica koja nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini.

“Ta lica imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u BiH i ta ista dobra iznesu u prtljag sobom izvan carinskog područja”, navode iz UIO, dodajući da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja.

“Povrat se ne odnosi na petrolej, dizel gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno ulje, motorni benzin bezolovni, motorni benzin, alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duvana”, navode iz UIO BIH.

Kako dodaju, kupci su najviše kupovali robu široke potrošnje, prehranu, odjeću, obuću…

Kako je za Nezavisne novine rekao Igor Gavran, ekonomski analitičar, za povećanje povrata PDV-a od strane stranih državljana postoje tri kjlučna razloga.

“Prvi razlog je taj što se padom intenziteta pandemije povećalo kretanje stanovništva i broj dolazaka turista u BiH, a najviše ih imamo upravo iz susjednih zemalja, drugi je enormna inflacija i uštede koje su ovi strani državljani mogli ostvariti kupovinom određene robe u BiH”, rekao je Gavran.

Prema njegovim riječima, treći razlog je taj što je zbog rasta cijena i iznos PDV-a sada veći čak i na istu količinu robe.

Izvor: Nezavisne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *