EKIP: Mtel, One i Crnogorski Telekom se kvalifikovali za aukciju 5G spektra

Dodajte komentar

Kompanije Mtel, One Crna Gora i Crnogorski Telekom kvalifikovani su ponuđači na aukciji spektra, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Radna grupa EKIP-a za pripremu i sprovođenje postupka javnog nadmetanja je na današnjoj sjednici utvrdila listu kvalifikovanih ponuđača koju čine Mtel, One Crna Gora i Crnogorski Telekom“, navodi se u saopštenju EKIP-a i dodaju da će početak aukcije spektra će biti u periodu od 19. do 23. decembra ove godine.

Iz ove institucije podsjetili su da je aukcije spektra utvrđena Mapom puta za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža, koju je Vlada donijela krajem prošle godine i Programom rada regulatora za ovu godinu.

“Agencija je proces dodjele radio-frekvencija iz opsega 700 megaherca (MHz), 3,6 gigaherca (GHz) i 26 GHz za javne mobilne elektronske komunikacione mreže oblikovala saglasno određenim ciljevima koji se žele postići. To su očuvanje i podsticanje efektivne konkurencije na tržištu mobilnih elektronskih komunikacionih usluga i omogućavanje stabilnog poslovnog okruženja za mobilne operatore i druge investitore. Cilj je i kreiranje uslova za dalji razvoj mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga i omogućavanje implementacije i razvoja naprednih tehnologija, kroz blagovremenu dodjelu adekvatnih frekvencijskih resursa”, precizirali su iz EKIP-a.

Takođe navode da se ovim omogućava dostupnost posebnih širokopojasnih usluga prenosa podataka odgovarajućeg kvaliteta na što je moguće većem dijelu teritorije Crne Gore, uz obezbjeđivanje razvoja elektronskih komunikacionih usluga i infrastrukture za podršku društvenom i ekonomskom napretku Crne Gore.

“Cilj je i ostvarivanje prihoda za budžet Crne Gore od dodjele radio-frekvencija koji odražavaju tržišnu vrijednost spektra pri datim uslovima dodjele”, zaključuje se u saopštenju”, dodaje se u današnjem saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *