U potrazi za zakonitom finansijskom injekcijom za To Montenegro

Dodajte komentar

Menadžmentu To Montenegra je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) jasno predočeno da država shodno poglavlju – 8 (Konkurencija) više ne može da finansira to preduzeće, saopšteno je Pobjedi iz MKI.

Vlada je lani kao osnivač To Montenegra uplatila 30 miliona eura osnivačkog uloga. Iz MKI su upozorili i da je rekonstrukcija i reorganizacija državne avio-kompanije primjenjiva samo na preduzeća koja posluju duže od tri godine.

Loši izgledi

“Međutim, svjesni značaja postojanja nacionalne avio-kompanije, a vodeći računa o do sada uloženim sredstvima, smatramo da treba uložiti dodatni napor kako bi se pronašla opcija u skladu sa zakonom o državnoj pomoći, a koja bi značila kompaniji za koju možemo reći da je još u fazi osnivanja i prevazilaženja problema”, kazali su Pobjedi iz MKI.

Naveli su da, suoučeni s negativnim iskustvima sa dodjelom državne pomoći u slučaju bivše nacionalne avio-kompanije, podržavaju napore borda To Montenegra da u komunikaciji sa menadžmentom Agencije za zaštitu konkurencije nađu rješenje, koje bi bilo u skladu sa nacionalnom i EU legislativom i pravilima.

Pobjeda je u utorak objavila da je bord To Montenegra dopisom obavijestio Vladu da firmi prijeti kriza likvidnosti najkasnije do jeseni naredne godine, da kompanija nema budućnost sa dva aviona u floti, a nabavku novih ne može da obezbijedi, dok samo za radove na motorima u narednih pet godina treba da izdvoji najmanje 27 miliona dolara, zbog čega se mora uvesti u proces restrukturiranja. Naveli su da nijesu obezbijedili depozite za predstojeću godinu i nije jasno kako ćе deponovati sredstva prilikom iznajmljivanja aviona.

Iz MKI kažu da je bord kao jedan od mogućih modela predložio rekonstrukciju i reorganizaciju kompanije, ali su upozorili da je takav model primjenjiv na preduzeća koja posluju duže od tri godine, a To Montenegro je tek osnovana.

“Još je rano govoriti šta bi takav model podrazumijevao, u svakom slučaju vjerujemo da će odbor direktora i menadžment kompanije predložiti koncept u skladu sa njihovom vizijom kako da se kompanija dalje razvija”, rekli su iz MKI.

Iz resora na čijem čelu je Ervin Ibrahimović navode da situacija koju su zatekli u kompaniji nije ohrabrujuća.

“Izvještaj borda potvrdio je većinu naših saznanja, ali vodeći se deklarativnim principima na kojima je prethodna vlada temeljila osnivanje kompanije, očekivali smo bolje rezultate. Uprkos najavama da će profesionalno upravljanje, sa biranim stručnim kadrom, vođeno međunarodnim iskustvom, optimalnim brojem zaposlenih, uspjeh je izostao i danas imamo nezavidnu situaciju u firmi”, istakli su iz MKI i dodali da se ne smije zaboraviti da su posljednje dvije godine bile izazovne za ukupno civilno vazduhoplovtsvo.

Novi menadžment

Kažu da je Vlada imenovala novi bord upravo sa namjerom da, kako je to i statutom kompanije predviđeno, kreiraju strategiju daljeg razvoja, sa prijedlogom mjera za rješavanje kriznih pitanja i planom poslovanja.

“Očekujemo da novi menadžment u intenzivnoj komunikaciji i saradnji sa odborom direktora, predloži model saniranja stanja i izlaska iz krize nacionalnog avio-prevoznika”, navode iz MKI i dodaju da zabrinjavaju podaci o sistematizaciji radnih mjesta i ističu da, osim analize, očekuju konkretna rješenja, što je u skladu sa statutom kompanije.

Iz borda su istakli da organizaciona struktura nije prilagođena potrebama kompanije, te da menadžment povećava broj zaposlenih tokom mjeseci niske sezone, te da sistematizacija radnih mjesta nije prilagođena crnogorskoj i evropskoj vazduhoplovnoj regulativi, ali ni operativnim priručnicima kompanije.

Odgovarajući na pitanje kako ocjenjuju rad dosadašnjeg menadžmenta To Montenegra, iz MKI su rekli da imaju stalnu komunikaciju sa menadžmentom, kojeg je ostavio direktor bez konkretnog razvojnog i biznis plana, te vjeruju da su pružili maksimum vodeći računa na prvom mjestu o bezbjednosti i sigurnosti putnika i zaposlenih.

“Kako se pokazalo do sada, međunarodno iskustvo i ekspertiza u ovoj oblasti nije bila garant uspjeha”, rekli su iz MKI i dodali da razmatraju određena kadrovska rješenja za izvršnog direktora To Montenegra.

Dužnost v.d. direktora je, od ostavke Predraga Todorovića 31. marta, obavljala Dragana Frantov, kojoj je početkom oktobra istekao mandat. Pobjeda je juče objavila da je najozbiljniji kandidat za izvršnog direktora Saša Radović.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *