Usluge i softver postaće važniji od vlasništva nad vozilom

Dodajte komentar

Ugledna konsultantska firma BearingPoint za savjetovanje o upravljanju i tehnologijama sugeriše da će odluke o mobilnosti u Evropi i svijetu već 2030. godine biti vrlo različite u odnosu  današnje.

Studija “Destination 2030 – Who’s in the driver seat for the future of mobility?” ukazuje na tri trenda mobilnosti u godinama koje dolaze:

  1. Svako putovanje će postati personalizivano iskustvo
  2. O klimatskoj neutralnosti neće se pregovarati – to je obaveza za cio život
  3. Vozači će radije koristiti usluge nego posjedovati vozila

U studiji se navodi da rad na daljinu, energetske krize, klimatske promjene i poremećaji u lancima snabdijevanja iz korijena mijenjaju način kretanja, kao i pravac i tempo promjena, piše Revija HAK.

Čak 87% učesnika ankete vjeruje da će rjeđe putovati na posao, a 81% je reklo da će ići na znatno manje poslovnih putovanja u poređenju sa 2019. Ako se ovaj trend nastavi, to će uticati i na ulaganja u infrastrukturu.

Povećani troškovi povezani sa razvojem nove infrastrukture ne mogu se u potpunosti prenijeti na krajnjeg korisnika. Možda će takođe biti potrebno izmijeniti zakonsku regulativu kako bi se obezbijedila odgovarajuća infrastruktura za električna vozilima.

Pored toga, o klimatskoj neutralnosti neće se više raspravljati, prema studiji, koja ukazuje na to da će 80% proizvedenih motora biti ekološki prihvatljivi do 2030. godine.

Povećaće se ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti kao što su hodanje i biciklizam.

Polovina učesnika (49%) kaže da su spremni da se odreknu vlasništva nad vozilom kako bi smanjili negativan uticaj na okolinu do 2030.

Kako ljudi budu sve više koristili usluge kao što je dijeljenje vozila (car sharing), umjesto njegovog posjedovanja, preći će na “usluge na zahtjev”. Tako će potrošaču usluge i softveri biti važniji od samog vlasništva nad vozilom, budući da će softverske platforme orkestrirati cijelo putovanje.

Izvor: Revija HAK

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *